Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Credincioșii fac deja coadă la moaștele Sfintei Parascheva, de frica restricțiilor: "Cum UNTOLD s-a putut și pelerinaj nu?" | Oficialii iau în calcul compromisuri

Mai sunt trei săptămâni până când Iaşiul se va transforma în polul credinţei pentru cel mai mare pelerinaj din ţara noastră - cel de la Sfânta Parascheva. Însă, oamenii, de teama restricțiilor, nu mai au răbdare până atunci. Au venit mai devreme la Catedrală să atingă moaștele sfinte.

De Clara Mihociu la 25.09.2021, 09:36
Vezi și

Nu e periculos deloc, credința este un medicament.

E o dimineaţă rece de sfârşit de septembrie. Mai sunt trei săptămâni până când se va da startul pelerinajului, însă oamenii fac deja coadă în faţa moaştelor. Vor să fie siguri că ajung să-şi îndeplinească misiunea în faţa lui Dumnezeu. Anul trecut, din cauza numărului mare de infectări, doar cei care aveau reşedinţa în Iaşi au putut să meargă la slujbă. Pe rând, credincioșii urcă treptele către moaştele Sfintei. Se roagă, o ating, stau în genunchi. Caută ajutor divin. Afară, în curte, e forfotă. Pelerinii îşi strigă ofurile.

Cum Untold s-a putut și pelerinaj nu? Nu se poate așa ceva, nu cred că nu se va ține, nu e corect. Lumea e credincioasă și vine la Sfânta... la Untold da și aici nu?

Clara Mihociu, reporter Observator: Una dintre variantele luate în calcul pentru pelerinaj în acest an este aceea de a începe mai devreme decât în anii trecuți, asta pentru că oamenii să aibă o perioad[ mai lungă de timp în care să poată veni aici să se închine și astfel să nu se creeze aglomerări de persoane chiar în ziua hramului.

Pe acelaşi subiect

Ce măsuri se iau în calcul pentru a proteja credincioșii de COVID

Mihai Chirica, primar Iași: Țintim cel puțin două direcții, creşterea numărului de zile și introducerea unor măsuri de protecție foarte clare care sa sprijine aceasta procesiune, fără a avea infectări mai multe.

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la Iaşi în fiecare an, în luna octombrie. Moaştele sunt scoase din catedrală în curte. Sfânta este considerată ocrotitoarea Moldovei.

Lucian Apopei, Arhiepiscopia Iașilor: Pelerinajul se va ține cu siguranță. După cum se vede oamenii deja vin și se închină la moaște, se gândesc că Doamne ferește se va repeta scenariul de anul trecut.

Aceeaşi teamă o au și agențiile de turism. Cei care organizează excursii spre Iași în perioada pelerinajului au schimbat datele. Teama pelerinilor că nu vor fi lăsați să vină de hram la Iași se observă cel mai bine la cazări. Dacă în mod normal nu se mai găsea niciun loc liber de cazare în Iași pentru perioada 10-15 octombrie încă de la început de septembrie, acum gradul de ocupare pentru aceeași perioadă este cuprins între 40 și 70% la majoritatea hotelurilor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Credincioșii fac deja coadă la moaștele Sfintei Parascheva, de frica restricțiilor: "Cum UNTOLD s-a putut și pelerinaj nu?" | Oficialii iau în calcul compromisuri