Antena Meniu Search
x

Preşedintele, CSM, DNA şi reprezentanţii judecătorilor sunt împotriva ordonanţei de modificare a codurilor penale

Revolta românilor din stradă este îmbrăţişată de majoritatea instituţiilor statului. Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat ieri că va sesiza Curtea Constituţională asupra ordonanţei pe justiţie. Iar preşedintele Klaus Iohannis l-a vizitat pe Avocatul Poporului pentru a-i cere acelaşi lucru. În tot acest timp, DNA avertizează că - fiecare zi este un risc major pentru justiţia din ţară

Vezi și

Revolta românilor din stradă este îmbrăţişată de majoritatea instituţiilor statului. Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat ieri că va sesiza Curtea Constituţională asupra ordonanţei pe justiţie. Iar preşedintele Klaus Iohannis l-a vizitat pe Avocatul Poporului pentru a-i cere acelaşi lucru. În tot acest timp, DNA avertizează că - fiecare zi este un risc major pentru justiţia din ţară.

-Iniţiez procedura de sesizare a Curţii Constituţionale. Derapajul de necunstituţionalitate este vădit.

-Începând de astăzi, începând de azi-nopate, fiecare zi este un risc major pentru sistemul judiciar!

-În acest fel cum a procedat Guvernul nu se poate proceda într-un stat de drept!

Pe acelaşi subiect

-Din păcate, ordonanţa a fost adoptată fără avizul CSM.

Chiar dacă avizul CSM este unul consultativ, termenul pentru un răspuns pozitiv sau negativ a expirat. Încă ieri dimineaţă, cele mai importante instituţii ale României s-au aliniat într-o luptă anti-guvernamentală. Lider de mobilizare: preşedintele României!

-Plenul CSM a fost convocat de urgenţă tocmai dezbateri asupra iniţiativei Guvernului. (TAIE)

Şedinţa a fost condusă de Preşedintele României. 

-Este o ofensă adusă justiţiei! Primul pas constituţional este sesizarea Curţii Constituţionale. 9.17 Acest lucru vi-l propun, dar nu vreau să vi-l impun. 

-Trebuie să chibzuim, nu luăm hotărâri la impulsuri şi la presiune... la presiunea situaţiei, evident. Nu a dumneavoastră.

-Cred că noi ca popor avem o problemă cu valorile morale şi cred că ar trebui să ne gândim foarte serios spre ceea ce vrem să ne îndreptăm.

-Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au manifestat solidaritate cu privire la iniţiativa mea. Iniţiez procedura de sesizare a Curţii Constituţionale.

În şedinţa CSM s-au luat decizii grele. Implicarea tuturor instituţiilor abilitate prin proceduri clare sau excepţii în sesizarea Curţii Constituţionale. 

Aşa cum a promis, la ora prânzului preşedintele Iohaniss face o vizită anunţată avocatului Poporului. Înainte să primească musafiri, însă, Victor Ciorbea a transmis un mesaj: timp de zece zile, are mâinile legate.

-Mâ gândesc să îi fac o vizită. Nu l-am văzut de mult, nu mi-e dor de el, dar cred că trebuie să îi transmit personal că aşteptăm cu toţii o notă de poziţie. 

Deşi Avocatul Poporului are astfel de atribuţii doar după ce intră Ordonanţa în vigoare, Victor Ciorbea pare să fi ascultat sfatul Preşedintelui de a sesiza printr-un exemplu de precedent CCR.

Nici procurorul şef DNA sau Procurorul General nu au ezitat să comenteze decizia Guvernului. 

-S-au modificat doar acele infracţiuni care sunt aplicabile unei anume categorii de persoane. Se urmăreşte exonerarea de răspundere penală a tuturor funcţionarilor publici de rang înalt şi mediu. Şi aici intră: parlamentari, membri ai guvernului, membri ai organelor administrative locale. 

-Autoritatea judecătorească este cea care trebuie să demonstreze acum că are într-adevăr substanţă şi că nu poate fi tratată ca pe o calitate neglijabilă. 

În tot acest timp, Piaţa şi-a strigat nemulţumirile prin voci din ce în ce mai numeroase. 

Mai sunt exact OPT zile pentru a vedea cine câştigă războiul. Pînă atunci, Ordonanţa mult controversată, va trece prin toate etapele posibile pentru a intra în vigoare ori pentru a fi abrogată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » Preşedintele, CSM, DNA şi reprezentanţii judecătorilor sunt împotriva ordonanţei de modificare a codurilor penale