Antena Meniu Search
x

Video Cum a fost trecut peste graniţă un munte de pachete de ţigări. Cărăuşii, urmăriţi o săptămână de o echipă Observator

La graniţa de nord a României e un film de acţiune în fiecare zi. Traficanţii de ţigări forţează frontierele, pe uscat, prin apă şi în aer. Poliţiştii de frontieră sunt nevoiţi să folosească armele tot mai des şi se adaptează metodelor din ce în ce mai sofisticate ale cărăuşilor. Sunt milioane de euro în joc. Timp de aproape o săptămână, o echipă Observator a mers pe urmele contrabandiştilor.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 20.10.2021, 20:07

Vezi și

Scenele surprinse în materialul video sunt obişnuite în judeţele de la graniţa de nord a României. Fiecare kilometru poate fi o uşă deschisă ilegal pentru traficul de ţigări. 

Un munte de pachete de ţigări a trecut graniţa în ultimii cinci ani: peste 16.000.000 de pachete au fost confiscate, în valoare de mai bine de 27 de milioane de euro. "Sunt folosite maşini cu numere de România pentru a fi identificaţi mai greu în trafic", spun poliţiştii.

Cărăuşii sunt personajele principale ale reţelei. La o singură trecere, pot câştiga chiar şi 5.000 de euro. Iar capii reţelelor au profituri uriaşe: sute de mii de euro pe an. "Avem apa, 20-30 de metri. Ne aşteaptă o maşină. Am introdus coletele în maşină şi avem culoar liber de a ne deplasa", explică poliţiştii de frontieră. "Ei trebuie să aibă tot timpul noroc. Noi trebuie să avem doar o dată, să îi prindem", mai spun oamenii legii.

Un film de acţiune în timp real, ca un şah între urmăriţi şi următori

Pe acelaşi subiect

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Suntem pe malul Tisei. Este aproape 02:00 noaptea. În spate este malul ucrainean, peste râu. Întreaga zonă e supravegheată cu aparatură cu vedere pe timp de noapte.

Cu drone, cu avioane mici sau duse de cărăuşi înot, contrabandiştii caută orice cale pentru a trece ţigările în România. "Ori în picioare cu colete la umăr, ori plutind pe ele, pe apă. Îşi dau drumul până unde ajung cu picioarele şi apoi le iau iar", mai spun poliţiştii.

Peste 95 de milioane de ţigări au fost confiscate anul acesta, în valoare de 10 milioane de euro. În fiecare an, statul român pierde mai bine de 500 de milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigări. 

Sursă date: stopcontrabanda.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Cum a fost trecut peste graniţă un munte de pachete de ţigări. Cărăuşii, urmăriţi o săptămână de o echipă Observator