Antena Meniu Search
x

Cum învingi frica de avion. Trucuri pentru a scăpa de teama de zbor

Cum învingi frica de avion? Teama de a zbura cu o aeronavă este comună multor oameni. Medicii recomandă chiar pastile, dar specialiştii ne dezvăluie şi câteva trucuri care ne pot ajuta să alungăm frica înaintea decolării.

Femeie care priveşte avionul tras la terminalul aeroportului
Frica de a zbura cu avionul este comună multor oameni - Oredia via Hepta

Cum învingi frica de avion? Teama de a zbura cu o aeronavă este comună multor oameni. Medicii recomandă chiar pastile, dar specialiştii ne dezvăluie şi câteva trucuri care ne pot ajuta să alungăm frica înaintea decolării.

Teama de zbor este una din cele mai des întâlnite fobii, care afectează aproape 6,5% din populaţia întregii lumi. Una din cinci persoane nevoite să călătorească pe distanţe lungi este afectată de frica de avion.

Cum se manifestă frica de avion

Lipsa controlului pe care oamenii o simt odată urcaţi în avion reprezintă cea mai mare parte a problemei. Faptul că sunt blocaţi într-o încăpere, la mii de metri înălţime şi nu pot controla situaţiile apărute pe timpul zborului pune stăpânire pe cei cu aviofobie şi poate genera atacuri de panică.

Şi nu numai. Frica de înălţimi sau de prăbuşire, ori chiar neînţelegerea felului în care funcţionează avionul contribuie de asemenea la neliniştea pe timpul zborului.

Trucuri care ajută să învingi frica de avion

1. Încearcă să îţi modifici reacţia, tratând zborul cu avionul ca pe un lucru pe care îl faci în fiecare zi

Este perfect normal să îţi fie frică de înălţime. Priveşte asta ca pe un lucru firesc. Însă odată urcat la bord, închipuie-ţi că faci asta foarte des. Ia cu tine o carte, încearcă să citeşti sau chiar ascultă muzică, iar dacă mergi însoţit, discută cât mai mult cu partenerii de călătorie. De asemenea, practica tehnicilor de respiraţie şi eliberarea tensiunii musculară pot ajuta mai mult decât crezi. 

2. Bea un pahar de vin, dar nu face din asta un obicei

Dacă nu zbori foarte des şi ai o frică teribilă de a urca în aeronavă, un pahar de alcool băut înaintea decolării poate face minuni. Nu face însă din asta un obicei dacă eşti un client fidel al companiilor aeriene. Mulţi oameni consumă înainte de zbor, foarte des, alcool, pastile de dormit sau chiar calmante. Pe moment, pare a funcționa, dar frica începe să se înrăutățească în timp. Atunci când iei medicamente pentru a trece prin această situație, nu poți simți și nu poți face față situației.

3. Pregătirea pentru zbor, înaintea decolării

Multe persoane care suferă de fobia de avion se confruntă cu atacuri de panică, crize de anxietate chiar înainte de a urca în avion. În multe cazuri, aceste situaţii pot fi mai greu de suportat decât zborul în sine. Este foarte important ca persoana în cauză să clarifice de ce se teme şi ce crede că se va întâmpla în timpul zborului, lucru care o poate ajuta să identifice mai bine sursa fricii şi să abordeze corect tratarea acesteia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Cum învingi frica de avion. Trucuri pentru a scăpa de teama de zbor