Antena Meniu Search
x

Cumparam haine, fara sa stim ca ne condamnam la boala

Pietele si magazinele sunt pline de bluze, tricouri sau pantaloni contaminate cu substante chimice periculoase, care provoaca modificari hormonale, alergii sau dermatite

Vezi și

Ar trebui sa credem comerciantul pe cuvant. Nicaieri nu scrie din ce material e facut tricoul, ce substante chimice sunt folosite pentru fixarea vopselei si nici cat de toxic este imprimeul. Cert este ca vanzatorul gaseste mereu solutii, pe genunchi, ca sa ne convinga.

Cu toate astea, vand in continuare. Si nu orice, ci tricouri suta la suta bumbac, cel putin asa scrie pe eticheta. Asa ca am cumparat un tricou si am mers la laboratorul de analize. Dupa cateva ore de asteptare, am primit rezultatul. Pe eticheta scria 100% bumbac, iar in realitatea era 100% sintetic, iar, ca textilele sintetice, poate cauza probleme ale pielii.

Teste mai complexe de laborator ar putea scoate la iveala si probleme grave cu vopseaua pentru textile. Aceasta ar putea contine, in cantitati mari, compusi chimici extrem de nocivi. "Orice inseamna colorant in contact cu pielea poate predispune la anumite reactii alergice si dermatita alergica de contact, apar pete rosii, uneori cu cojite, mananca foarte mult. Chiar daca, initial, apar pe zona de contact, in timp se pot extinde si pe restul restul corpului", a declarat un medic dermatolog.

Nocive sunt si imprimeurile cauciucate de pe tricouri si pantaloni, care pot contine metale grele precum nichel, cobalt sau plumb. "Cele cu metale grele, folosite timp indelungat, pot da reactii alergice. La copii, este bine sa evitam imprimeurile pentru ca riscul de intoxicatie cu metale grele este mult mai mare", a mai spus dermatologul.

Si multi romani s-au lovit, candva, de problemele hainelor toxice. Putini sunt, insa, cei care au si sesizat protectia consumatorilor.

Dermatologii recomanda, mai ales vara, ca hainele purtate sa fie din tesaturi naturale si organice, in culori deschise. De preferat sunt bumbacul, inul sau matasea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Cumparam haine, fara sa stim ca ne condamnam la boala