Antena Meniu Search
x

Video "Din păcate, nu ne-a ajutat mai deloc". Opţiunile oferite de statul român Danei atunci când a înfiat o fetiţă: schimbările aduse acum de noua lege a adopţiei

Veste bună pentru părinţii adoptivi. Concediul de acomodare ajunge la doi ani, dublu faţă de cât este acum. Legea a fost votată astăzi de Camera Deputaţilor şi îşi propune să încurajeze înfierea. Aproape 50.000 de copii aşteaptă să fie adoptaţi.

de Redactia Observator

la 28.02.2023, 20:43

Vezi și

Perioada de acomodare este cel mai delicat moment al unei adopţii, spune Dana Seracin, care a înfiat o fetiţă de doi ani şi jumătate în anul 2021. Şi copilul, şi noua lui familie au nevoie de mult timp şi multă răbdare pentru ca relaţia să funcţioneze. "Statul, din păcate, la vremea noastră, şi vorbim de începutul anului 2021, nu ne-a ajutat mai deloc. Opţiunea era concediu de acomodare de un an de zile cu o sumă fixă, undeva la 1.700 de lei. Nu poţi să-ţi permiţi să stai acasă cu un copil, cu 1.700 de lei. A fost o perioadă destul de grea, pentru că i-a trebuit o perioadă de adaptare în noua familie", a declarat Dana Seracin, părinte adoptiv.

A fost o perioadă în care Dana şi soţul ei şi-au luat pe rând concediu de odihnă pentru ca fetiţa să nu le simtă lipsa. Părinţii care încep adopţia acum vor putea să îşi ia concediu de acomodare doi ani, plătit lunar cu 85% din media veniturilor pe care le-au avut în ultimele 12 luni. Vârsta copilului adoptat nu influenţează durata concendiului de acomodare. "Acest proiect de lege vine în sprijinul copilului în primul rând, asta ne interesează, asta primează, interesul copilului. Astfel încât familia să poată să fie lângă el, să poată să-i arate iubire, să-i poată arăta căldura căminului, să înţeleagă că din acel moment încolo ei vor fi o familie", a declarat Mara Calista - deputat PNL.

"Mi se pare un lucru extraordinar. Un lucru care încurajează viitori părinţi", a declarat Dana Seracin, părinte adoptiv. Proiectul de lege va intra în vigoare după ce va fi semnat de preşedintele Klaus Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » "Din păcate, nu ne-a ajutat mai deloc". Opţiunile oferite de statul român Danei atunci când a înfiat o fetiţă: schimbările aduse acum de noua lege a adopţiei