Antena Meniu Search
x

Primul român condamnat pentru terorism a fost eliberat

Dragoş Ciupercescu e primul român condamnat pentru terorism. La 4 ani după ce a detonat o grenadă în curtea liceului Jean Monet din Bucureşti, Dragoş Ciupercescu a părăsit penitenciarul.

Vezi și

Dragoş Ciupercescu e primul român condamnat pentru terorism. La 4 ani după ce a detonat o grenadă în curtea liceului Jean Monet din Bucureşti, Dragoş Ciupercescu a părăsit penitenciarul.

Dragoş Ciupercescu a ieşit pe poarta Penitenciarului Ploieşti. Pe 6 noiembrie 2002 Dragoş Ciupercescu arunca o grenadă pe trotuarul din faţa liceului Jean Monnet din Capitală. Atunci a rănit cinci elevi, iar la câteva luni mai târziu repeta experienţa pe aleile din parcul Cişmigiu, însă atunci grenada nu a explodat.

Când a fost prins, Ciupercescu mai avea asupra lui încă cinci grenade, pe lângă cele două pe care le folosise, dar şi zece focoase şi 144 de cartuşe de război. Anchetatorii au stabilit la acea vreme că arsenalul folosit a fost furat dintr-o unitate militară. Ce a mai rămas l-a ascuns în mormântul tatălui său pentru a şterge urmele. Între anii 1997 şi 1999, Ciupercescu a fost angajat într-o unitate a Ministerului Apărării, cu grad de caporal.

A fost însă concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuţiilor de serviciu. După detonarea bombelor, bărbatul a trimis autorităților scrisori anonime în care revendica atacurile şi amenința că urmează alte lovituri. El a cerut telefonic Poliției Capitalei 10 milioane de dolari pentru a nu ucide copii, iar Liceului i-a solicitat 40 de mii de dolari sau 600 de milioane de lei.

Bărbatul a fost arestat în martie 2003, iar în februarie 2007 a fost condamnat definitiv la 18 ani de detenţie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Primul român condamnat pentru terorism a fost eliberat