Antena Meniu Search
x

Campania Observator "Eu pentru ce m-am născut?" La doar 5 ani, Andreea, din Iași, a fost abuzată de propriul tată

Campania Observator - Eu pentru ce m-am născut - scoate la iveală un caz cu adevărat cutremurător: o fetiţă din Iaşi care, la doar 5 ani, a fost abuzată fizic şi sexual de propriul tată. Atât de violent, încât nici acum asistenta maternală care a luat-o în grijă nu a reuşit să-i vindece rănile.

Vezi și

Campania Observator - Eu pentru ce m-am născut - scoate la iveală un caz cu adevărat cutremurător: o fetiţă din Iaşi care, la doar 5 ani, a fost abuzată fizic şi sexual de propriul tată. Atât de violent, încât nici acum asistenta maternală care a luat-o în grijă nu a reuşit să-i vindece rănile.

A trecut un an şi un pic de când Andreea, o fetiţă cu ochii verzi şi părul împletit în codiţe, a ajuns într-o familie de împrumut. A fost luată de Protecţia Copilului Iaşi în regim de urgenţă şi dată în plasament unui asistent maternal. Acum are un pat, o masă, jucării, merge la grădiniţă, ştie deja să coloreze... Învaţă să fie copil. 

ASISTENT MATERNAL de la DPGASPC Iaşi:

Când am adus-o acasă, făcea câte 5-6 coşmaruri pe noapte. Se urca pe pereţi cu mâinile. Se trezea, ţipa. „Nu vreau! Nu vreau! Lasă-mă în pace! Pleacă de aici!" Tatăl ei o trezea noaptea. Trebuia să o stropeşti cu apă ca să-şi revină. Era un copil foarte timid şi nu vorbea nimic. Nimic! Nimic! Nimic!

Pe acelaşi subiect

Atunci, Andreea avea 5 ani, arăta şi se comporta întocmai unui animal sălbatic chinuit în captivitate. 

ASISTENT MATERNAL de la DPGASPC Iaşi:

Mi-a povestit că a fost dată cu capul de sobă de tată şi i-a curs mult sânge.

Acum, tatăl cel rău a fost condamnat la 13 ani de puşcărie. Însă nu definitiv. În faţa judecătorului, n-a recunoscut nicio secundă nimic. Dar comportamentul Andreei arată clar de ce a fost el în stare. 

ASISTENT MATERNAL de la DPGASPC Iaşi:

Cum o punea taică-su să stea, aşa punea păpuşile! Le dezbrăca în pielea goală şi se juca cu păpuşile cum îi făcea ei taică-su.

Doar psihologul şi asistenta care îi ţine loc de mamă Andreei ştiu cât de mult s-au chinuit să-i redea copilăria. Şi să-i citească măcar o umbră de bucurie în ochii ei verzi. Sau în desenele în care îşi conturează în culori, noua familie, pe mama şi pe tata.

ASISTENT MATERNAL de la DPGASPC Iaşi:

Aici mi-a zis că doarme liniştită noaptea. 

(REPORTER): Se comportă acum ca un copil normal? 

(ASISTENT MATERNAL): Nu. Ea a rămas cu traume. Ea a pierdut cei mai importanţi ani din viaţă. Eu, când am adus-o, nici nu ştia să mănânce. Nu ştia să se spele pe dinţi. Nu ştia nimic, nimic, nimic. Nu ştia să se îmbrace, nu ştia să se dezbrace. Se temea foarte tare de partea masculină.

Nimeni nu ştie cât a durat calvarul. Probabil câteva luni. Andreea nu vorbeşte încă despre abuzul sexual. Niciun copil molestat nu face asta. Cu atât mai puţin când călăul e propriul tată. De ce păintele biologic şi-a transformat fetiţa în sclava lui sexuală? Într-o zi, mama a plecat de acasă. Iar copila a fost ţintă sigură, deşi avea doar 5 ani. Nici acum, propria mamă, cea care n-a văzut-o de un an, nu crede că i s-ar fi putut întâmplat aşa ceva copilei. 

MAMA ANDREEI, copil agresat sexual de propriul tată:

Eu cred că nu este adevărat! Acuzat de viol. Acuma eu nu mai ştiu dacă a fost violată. A spus că n-a fost. Spune că a fost abuz. Abuz ce înseamnă?

Măcar că acest copil a fost bătut, mama ştia. Dar n-a făcut nimic!

MAMA ANDREEI, copil agresat sexual de propriul tată:

Fata când o luam la mine plângea. Spunea: "Mamă, eu nu mai plec de la tine". "Te bate tatăl tău? Şi bea?" "Da. Bea." "Şi te bate?" "Da, mă bate!"

De mai bine de un an, Andreea face consiliere şi psihoterapie. 

ASISTENT MATERNAL de la DPGASPC Iaşi:

Sper să nu-şi aducă aminte când va creşte ea mai mare ce i-a făcut taică-su. Acum... se joacă. Nu ştia să ţină o culoare în mână. Să coloreze. Am învăţat-o şi i-am purtat mâna săptămâni. 

LUIZA BRANZA, psiholog clinician specialist al DGASPC Iaşi:

Adevărul este că o astfel de traumă, din punctul meu de vedere, al specialistului care lucrez cu astfel de copii, consider că o astfel de traumă nu putem spune că este vindecată 100 la sută vreodată.

Peste 80 de copii din judeţ au fost abuzaţi, asemenea Andreei, în 2015. Iar în primele 6 luni ale lui 2016, au fost peste 70. Şi, spre deosebire de restul ţării, cei de la Protecţia Copilului Iaşi au înţeles că se confruntă cu un fenomen şi au început să lupte pentru astfel de copii. Aici sunt angajaţi cei mai mulţi psihologi: 88, din care 29 lucrează doar cu astfel de cazuri. Şi apelează de câte ori au nevoie la specialiştii a două ONG-uri. Aici e dovada că se poate. Că se pot face angajări la stat şi că cei mici nu mai sunt ascunşi printre statistici şi rapoarte. Dar nu e suficient. 

LUIZA BRANZA, psiholog clinician specialist al DGASPC Iaşi:

Noi, ca cetăţeni, pentru că e vorba de societate, noi suntem cei care acceptăm lucrurile astea. Şi atâta vreme cât noi le vom accepta ele vor continua să se întâmple pentru că unele dintre ele se întâmplă în văzul vecinilor. Ce aş schimba... Aş încerca să pun mai multe gânduri bune în minţile oamenilor. Asta aş schimba!

Episodul 5 al campaniei Observator "Eu pentru ce m-am născut?"

Şocant, dar adevărat: 11 copii cu 11 perechi de părinţi au făcut două şedinţe de consiliere de grup după ce învăţătorul lor i-a batjocorit vreme de 5 ani. Unde s-a întâmplat asta şi cine-i monstrul cu chip de dascăl, vedeţi într-un nou episod al campaniei Observator "Eu pentru ce m-am născut?". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Campania Observator "Eu pentru ce m-am născut?" La doar 5 ani, Andreea, din Iași, a fost abuzată de propriul tată