Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Exemplu de la nordici! La Constanța a fost înființat primul Centru de Nașteri din România

Premieră la Constanţa! A fost înfiinţat cel dintâi centru de naşteri din România! Modelul este preluat din ţările nordice, acolo unde se înregistrează cea mai mică rată din Europa în ceea ce priveşte decesele în timpul naşterii, indiferent dacă este vorba despre mamă sau despre copil.

de Redactia Observator

la 13.03.2017 , 17:26

Premieră la Constanţa! A fost înfiinţat cel dintâi centru de naşteri din România! Modelul este preluat din ţările nordice, acolo unde se înregistrează cea mai mică rată din Europa în ceea ce priveşte decesele în timpul naşterii, indiferent dacă este vorba despre mamă sau despre copil.

-Naşterea poate să dureze, cu un travaliu activ, de la 12-15 ore...

Ore în şir de dureri crunte. Şi totuşi, cu ajutorul unei moaşe, travaliul nu mai este chiar un coşmar.

Vezi și

-Putem să masăm zona lombară. Nu încurajăm poziţia pe spate. Nu încurajăm poziţia antigravitaţională în care stăm întinsă ca o bolnavă pe spate şi aşteptăm expulzia copilului.

Pe acelaşi subiect

Metodele folosite sunt dintre cele mai diverse. Gravida poate alege ce i se potriveşte cel mai bine. 

-Un dispozitiv chiar foarte util în timpul travaliului este această minge, pe care gravida o va găsi foarte confortabilă pentru că o ajută să-şi găsească o poziţie care scade nivelul de durere. 

Livia, moaşa care ne arată cum poate trece mai uşor o gravidă peste dureri, este şi ea mamă a patru copii. 

-Moaşă şi mămică pentru a patra oară. Mi se pare firescul şi naturalul şi în acest fel este perceput şi în Occident, unde sarcina, naşterea şi perioada post-partum, lauzia, alăptarea, sunt considerate fiziologice. Moaşa este specialist în fiziologie. 

-Era nevoie pentru că noi avem nişte indicatori foarte trişti pentru Europa. Suntem pe locul I la complicaţii în urma sarcinii şi naşterii, atât privind mama cât şi copilul. Suntem pe locul I la cezariene în momentul acesta şi pe ultimul loc la alăptare. 

Moaşele centrului din Constanţa sunt licenţiate în acest domeniu după patru ani de facultate. Studiile însă nu sunt totul...

-Este uşor să fii moaşă atunci când ştii că poţi să fii de ajutor, să fii alături de femeie atunci când este în perioada cea mai delicată a vieţii, de vulnerabilitate maximă, când dă viaţă unui suflet şi care are nevoie de foarte multă susţinere atât fizică cât şi psihică. Iar noi pentru asta suntem acolo.

În cadrul centrului, moaşele se ocupă de sarcinile normale, fără complicaţii, dar şi de nou-născuţi. În timp ce urgențele și bolile asociate unei sarcini sau naşteri sunt preluate de un medic.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri sociale » Exemplu de la nordici! La Constanța a fost înființat primul Centru de Nașteri din România