Antena Meniu Search
x

Explozie de cerere pe piaţa imobiliară

O sută de români cer în fiecare zi un credit pentru a-şi cumpăra o locuinţă prin programul Prima Casă. Apartamentele au reînceput să fie vândute încă în fază de proiect, iar mulţi dintre constructori recunosc că vând în proporţie de 80 la sută locuinţele înainte de a fi finalizate

Vezi și

O sută de români cer în fiecare zi un credit pentru a-şi cumpăra o locuinţă prin programul Prima Casă. Apartamentele au reînceput să fie vândute încă în fază de proiect, iar mulţi dintre constructori recunosc că vând în proporţie de 80 la sută locuinţele înainte de a fi finalizate. 

De la începutul anului, românii au făcut 88 de solicitări pe zi pentru a cumpăra o locuinţă prin programul Prima Casă. Numărul total de astfel de cereri a depăşit 18 mii de la începutul anului. Cu 30 la sută mai mult faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. Cei mai mulţi români care apelează la programul statului sunt tineri între 26 şi 35 de ani, din Bucuresti, Ilfov, Cluj şi Timiş.

În creştere sunt şi solicitările pentru creditele imobiliare care nu beneficiază de garanţia statului. Dobânzile sunt similiare cu cele practicate în programul Prima Casă. Acestea sunt de 5 la sută pentru un credit imobiliar în lei şi depăşesc 6 la sută pentru valută. Diferenţa o face avansul pentru împrumut. În timp ce la creditele subvenţionate de stat, acesta este de doar 5 la sută, la cele clasice ajunge la 15 la sută la lei şi la 25 la sută la euro. 

Un apartament cu două camere de 50 de metri pătraţi se vinde, în medie, în Capitală cu 57 de mii de euro. La Cluj, preţul coboară la 50 de mii, la Braşov şi Iaşi până la 47 de mii, în timp ce, o astfel de locuinţă poate fi achiziţionată la Constanţa cu puţin peste 42 de mii de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Explozie de cerere pe piaţa imobiliară