Antena Meniu Search
x

Fabrica de sarmale de la Gheorgheni exportă în toată lumea

O sărmăluţă, pentru fiecare român pofticios. Şi nu numai. Cu asta se mândreşte fabrica de sarmale de la Gheorgheni, singura fabrică de profil din ţară. Zeci de tone de sarmale trec prin mâinile bucătăreselor şi de aici pe mesele românilor de pretutindeni.

Vezi și

Românii consumă sărmăluţele tradiţionale pe bandă rulantă. Şi totuşi, la fabrica din Gheorgheni prepararea delicatesei culinare se face manual, după o reţetă veche secuiască.

Patru gospodine, alese pe criterii de îndemânare, experienţă şi hărnicie se apleacă zilnic deasupra cazanelor uriaşe şi aburinde. Foile de varză se desprind uşor în mâinile lor pricepute, iar carnea mărunţită se înfăşoară rapid în straturile acrişoare.

Săptămânal, trei tone de rulouri astfel înfofolite iau drumul meselor de Crăciun, spune Baijkó László, patronul fabricii. Este o producţie sezonieră, şi ne pregătim de luni de zile ca să putem să servim toţi clienţii.

Se face export în Uniunea Europeană, în Ungaria, avem comandă în Suedia, în Franţa.

Pe urma românilor de pretutindeni, calcă şi sărmăluţele tradiţionale.

La poarta fabricii, o caserolă cu opt sarmale se vinde cu mai puţin de 12 lei. În magazinele din ţară, pofticioşii trebuie să scoată din buzunare şi 18 lei pentru cele 800 de grame de pur deliciu culinar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Fabrica de sarmale de la Gheorgheni exportă în toată lumea