Antena Meniu Search
x

Video Facturile la utilităţi au explodat. Cât a avut de plătit o femeie după ce în urmă cu o lună achitase 219 lei

Facturi de infarct. Asta au primit oamenii după ce au trecut pe piata liberă. Nesfârsitele nereguli au dus la 11 mii de reclamatii la ANRE. Asa că Ministerul Energiei anuntă controale la toti furnizorii. Iar specialistii avertizează: dacă preturile vor continua să crească, tot mai multi nu-si vor putea achita facturile.

de Redactia Observator

la 30.08.2021, 20:31

Vezi și

Un sfert din salariul Elenei se duce pe factura la energie electrică. Şi asta de când s-a liberalizat piaţa de energie.

Elena: Am înțeles că au accize, datorii, dar mi se pare oricum foarte, foarte mult!

O situație de care se lovesc tot mai mulţi oameni.

Localnică: Am plătit 219 lei luna trecută, luna asta mi-a venit 370. Dar în condițiile în care am plătit de 2 ori 35 de zile. Deci mi-a încărcat aiurea. Este un dezastru!

Pe acelaşi subiect

Localnic: Dacă luna trecută am avut 107 lei, luna aceasta se ridică undeva la 170 de lei. Ceea ce înseamnă undeva la 60%.

Factură de 5.000 de euro la curent pentru o familie din Alba

Iar o familie din Alba a fost la un pas de infarct când a primit o factură la curent de peste 5.000 mii de euro.

Virgil Popescu - ministrul Energiei: E o investigație acolo, cu privire la distribuitorul care a citit controlul. Se va șturna această factură și vor face verificări să vadă de unde s-a ajuns.

Probleme sunt în toată ţara. În Ardeal, prețul real încasat de un furnizor de energie electrică și gaze era aproape de trei ori mai mare decât cel din oferta cu care a convins consumatorii să schimbe contractele. În total, peste 11 mii de oameni s-au plâns la ANRE, care spune că le-a rezolvat în proporţie de 95%.

Vicepreședinte ANRE: Toate sesizările și petițiile care au venit la ANRE țin de racordări, de liberalizare, de emitere facturi, de cerere de ofertă, de contractare.

Întrebat dacă Guvernul are soluţii, ministrul de Finanţe spune că deja se lucrează la asta.

Dan Vîlceanu: Este o preocupare, dar Ministerul Energiei va veni cu propuneri.

Deşi nu a vrut să spună cât e factura lui la curent, ministrul a recunoscut că:

Dan Vîlceanu: La toți s-a mărit factura la Energie.

Ministrul Energiei anunţă controale la toți furnizorii de energie și gaze.

Virgil Popescu - ministrul Energiei: Dacă e încălcată legislația, atunci, evident, se vor lua măsuri. ANRE are inclusiv datoria de amendă de până la 5% din cifra de afaceri, care e o amendă foarte, foarte mare.

Doar că amenzile ar fi apă de ploaie pentru companii.

Dumitru Chisăliță - președinte Asociație Energie: Dacă cineva mărește cu 50% prețul la un anumit combustibil și primește 10% din cifra de afaceri, tot câștigă 40%.

Toate se vor reflecta direct în buzunarul consumatorului.

Ionuț Purica - specialist în energie: Apare o limită dincolo de care, sectorul energetic produce impact foarte puternic în economie. Un impact asupra consumatorilor rezidențiali, a populației, căreia îi scade puterea de cumpărare. Nu mai pot să-și cumpere mâncare, medicamente. E un atentat la viață.

Din această toamnă, consumatorii vulnerabili vor putea primi sprijin pentru plata facturilor, dacă legea va fi aprobată în Parlament.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Facturile la utilităţi au explodat. Cât a avut de plătit o femeie după ce în urmă cu o lună achitase 219 lei