Familii din Călăraşi, prinse de vremea rea sub cerul liber

De Redactia Observator.
Publicat: 07.05.2019, 20:20.
Actualizat: 07.05.2019, 20:37

Iarna din mijlocul primăverii a prins mai multe familii sub cerul liber, în Călăraşi, judeţul unde tornada a smuls acoperişuri întregi, săptămâna trecută. Oamenii se tem să se mai întoarcă în casele distruse. Între timp, au mai fost loviţi de o furtună de cod roşu.

Iarna din mijlocul primăverii a prins mai multe familii sub cerul liber, în Călăraşi, judeţul unde tornada a smuls acoperişuri întregi, săptămâna trecută. Oamenii se tem să se mai întoarcă în casele distruse. Între timp, au mai fost loviţi de o furtună de cod roşu.

Cristina Stancu, proprietară casă distrusă: Ne uitam cum vine şi nu credeam că o să ne lovească. Totul s-a înnegrit şi a urmat o bubuitură pe perete

Autorităţile din Călăraşi au evaluat pagubele şi au plecat

Fetiţa acestei femei a filmat tornada care se apropia ameninţător de casa lor, dinspre câmp.

Nimeni nu-i avertizase că zona va fi lovită de un fenomen meteo extrem. În casă, alături de părinţi, se mai aflau doi copii mici.

Cristina Stancu, proprietară casă distrusă: Gândiţi-vă că partea din faţă, din faţa uşii mi-a adus-o aici şi zidul mi-a căzut în faţa uşii, pe scări

Imaginile au fost filmate exact în urmă cu o săptămână, când o tornadă a lovit câteva sate din Călăraşi. Tot atunci, un autocar cu pasageri a fost aruncat de pe drum.

După tornadă, autorităţile au venit, au evaluat pagubele, au notat şi au plecat. Provizoriu, casa familiei a fost acoperită cu o prelată.

Judeţul Călăraşi, lovit de cod roşu de vânt cu aspect de furtună

Între timp, însă, a mai venit o furtună. Autorităţile au emis luni pentru acest judeţ un cod roşu de vânt cu aspect de tornadă.

Tot ce fusese salvat din casa pe care proprietarii o renovau a fost distrus în câteva secunde.

În aceeaşi comună, şase familii aşteaptă să fie ajutate să-şi repare casele. Privesc cu teamă spre cer, unde, tot mai des se adună nori de furtună.

Autorităţile le sfătuiesc tardiv să se obişnuiască cu asemenea fenomene. În curând, Bărăganul ar putea deveni un culoar al tornadelor.

Unul dintre cele mai puternice fenomene meteo, tornada, se formează atunci când două fronturi de aer diferite, unul cald, la sol și unul rece, în aer, intră în conflict.

Se presupune că şapte tornade au lovit România între 1945 şi 1989

Imediat apare ca un vârtej cu aspect de pâlnie sau de clepsidră. Poate avea viteze circulare de sute de kilometri pe oră, dar și schimbări rapide de direcție.

Vârtejurile de praf se formează uşor pe câmpurile fără vegetaţie, unde nu există obstacole.

Bogdan Antonescu, expert fenomene extreme: Cele mai multe au fost observate în sud-estul României, Dobrogea, Bărăgan, pentru că avem toate ingrediente împreună. Forfecarea vântului, umiditatea dinspre mare, instabilitate datorită încălzirii câmpiei

Tornade s-au mai produs şi în anii trecuţi, doar că autorităţile le-au numit "vânt intens". Şapte ar fi fost semnalate între 1945 şi 1989.

În România am putea ajunge să avem minim 10 tornade pe an

Bogdan Antonescu, expert fenomene extreme: E o problemă în Europa pentru că o lungă perioadă de timp s-a considerat că tornadele nu se produc în România. Oamenii le tratează ca o curiozitate, nu înţeleg pericolul

Să te apropii de un astfel de vârtej este periculos, deşi în lume există adevăraţi vânători de tornade, care îşi riscă viaţa pentru cea mai bună fotografie.

Poţi fi în pericol şi din cauza prafului care este aruncat pe distanţe mari.

În SUA, de exemplu, se produc o mie de astfel de fenomene pe an, iar în Europa 300.

În România am putea să avem în curând cel puţin 10 tornade anual.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Andreea Bălan, grav accident de mașină, în urmă cu mai mulți ani: ”Am căzut într-un șant, eram plină de sânge”
spynews.ro
Anunț tulburător! Omenirea trebuie să se pregătească pentru o mega-criză financiară cum n-a mai cunoscut vreodată!
gandul.ro
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!` | GALERIE FOTO
prosport.ro
Cu câte femei s-a iubit Jean Paler? Actorul s-a lăudat cu cine i-a trecut prin pat! Ce spune despre cele 2.500 de femei cu care s-a culcat Năstase
redactia.ro
Horoscopul zilei de 14 aprilie 2021. Berbecii caută stabilitate. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Angelique Boyer, imaginile din copilărie care i-au cucerit pe fani. Cum arăta actrița în adolescent
tvhappy.ro
Constantin Enceanu,anunț uluitor după 36 de ani de căsnicie.„când simţi că ruptura..„
libertatea.ro
Gestul prin care Shaquille O'Neal l-a lăsat lăsat fără cuvinte pe un bărbat într-un magazin de bijuterii!
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro