Antena Meniu Search
x

Video Fără luminiţe de Crăciun. Tot mai multe oraşe din ţară renunţă la ele, ca să evite facturi astronomice la energie

Crăciunul va veni cu mai puţine luminiţe în multe oraşe din ţară. Spre final de an, administraţiile locale se aşteaptă să aibă buzunarele goale, aşa că strâng cureaua de pe acum. La Târgu Jiu, de exemplu, bradul artificial cu zeci de mii de becuri, mândria oraşului anul trecut, va fi înlocuit cu unul natural, împodobit cu...leduri, care consumă mai puţin curent. 

de Redactia Observator

la 13.09.2022, 21:57

Vezi și

O sută de mii de euro a costat bradul excentric amplasat în mijlocul oraşului lui Brâncuşi. A apucat să fie folosit doar trei ani. Anul acesta va prinde praf în depozit. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: În loc de bradul de 22 de metri, cu 80 de mii de becuri, care anul trecut era cel mai impunător din țară, în această iarnă, la Târgu Jiu, va fi instalat un brad natural împodobit cu led-uri. Așa speră municipalitatea să mai reducă din factura la curent.

LocalniciEste o decizie foarte bună. Ziua este acel brad, se bucură copiii, ne bucurăm și noi, adulții, dar măcar avem ceva pus în centrul orașului decât acel brad artificial care nu arăta nici ok și care care consumă și foarte mult curent.

- Cred că e o idee foarte bună, cu un brăduț natural și cu o tehnologie mai nouă și mai economică.

Pe acelaşi subiect

Criza energetică stinge luminiţele de Crăciun

De la opt milioane de lei, cât a plătit primăria din Târgu Jiu pentru factura la energie electrică pentru tot anul trecut, acum ar putea ajunge la zece milioane. Costurile ar fi fost duble, dar s-au făcut economii de aproape 40% după ce au fost înlocuite becurile obișnuite cu led-uri. Chiar și aşa, numai factura pentru luna decembrie ar putea ajunge la 800.000 de lei.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: Am făcut în așa fel încât să avem un iluminat public festiv pentru sărbătorile de iarnă, mai ales pe bază de led-uri, pentru că sunt cu economie substanțială.

- Este clar că centrul municipiului Târgu Jiu va fi cu lumini de sărbătorile de iarnă. Vedem cât putem să ne extindem.

- Luăm în calcul orice variantă care ar presupune o economie la bugetul local și un consum minim de energie pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

Buget de criză au și alte primării. La Târgu-Cărbunești s-au pus deoparte doar 15 mii de lei pentru împodobirea parcului din centrul orașului. 

Dănuț Birău, primar Târgu-Cărbunești: Vom folosi, în continuare, din ghirlandele vechi și vom încerca să închiriem câteva pentru zona urbană. Trebuie să respectăm această tradiție și din acest puțin pe care-l avem să încercăm să realizăm niște lucruri care să-i bucure pe copiii din localitatea noastră.

Și alte primării au în plan să taie din bugetul pentru luminițele de sărbători. În Brașov, unul dintre orașele preferate de turiști în vacanța de Crăciun, se vor reduce cheltuielile cu 15%. Iar iluminatul va fi mai puţin festiv decât în alţi ani şi în Timișoara sau Iași.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Fără luminiţe de Crăciun. Tot mai multe oraşe din ţară renunţă la ele, ca să evite facturi astronomice la energie