Antena Meniu Search
x

Fenomenele meteo neobişnuite i-au bulversat şi pe specialişti

Trăim zile istorice, cu o vreme care îi surprinde chiar şi pe meteorologi. Aproape toată ţara este sub avertizare de vijelii, iar noi fenomene neobişnuite mătură zeci de localităţi. Într-o singură săptămână, au fost emise 12 alarme de cod roşu de furtuni.

de Redactia Observator

la 04.06.2019, 21:27

Vezi și

Trăim zile istorice, cu o vreme care îi surprinde chiar şi pe meteorologi. Aproape toată ţara este sub avertizare de vijelii, iar noi fenomene neobişnuite mătură zeci de localităţi. Într-o singură săptămână, au fost emise 12 alarme de cod roşu de furtuni. În vreme ce în tot anul trecut, s-a înregistrat doar una. În ultimele 24 de ore, mai multe minitornade s-au format pe cerul României. Iar zeci de familii încearcă să îşi reconstruiască de la zero gospodăriile distruse de ape.

La câţiva kilometri de Bucureşti, o ploaie de cod portocaliu a inundat o întreagă localitate. În Chiajna, în doar câteva minute, nivelul apei a ajuns până la portierele maşinilor. 

Cel puţin şase gospodării din Slănic Prahova, inundate

Furtuni puternice au dat alarma în toată ţara. Apele au acoperit staţiunea Slănic din Prahova, după o vijelie de câteva zeci de minute. La ora 15, şase gospodării erau deja inundate. 

11 judeţe din estul ţării sunt sub cod portocaliu până la ora 21. În Galaţi, puhoaiele continuă să măture totul în cale.

Astăzi, oficialii din judeţ împreună cu ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, au ieşit pe teren să numere pagubele. Cot la cot, au ajutat şi echipa Observator să iasă cu maşina din noroi.

Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, a ţinut să precizeze că a plouat în Galaţi cu peste 100 de litri pe metrul pătrat şi că autorităţile vor asigura fonduri celor care au nevoie de ajutoare.

Meteorologii spun să ne aşeptăm zilnic la fenomene meteo extreme. În ultima săptămână, au emis 11 coduri roşii de furtuni şi vijelii. Două doar în ultimele 48 de ore. Este o premieră în ţara noastră, după ce tot anul trecut am avut doar un cod roşu. 

În întreaga lună iunie vom avea parte de fenomene meteo extreme

În ultimele 24 de ore, pe cerul României, s-au format mai multe minitornade. De data aceasta, au apărut în zone diferite ale ţării. 

În Braşov, a plouat cu gheaţă timp de câteva minute. 

În mai puţin de o oră, codul portocaliu emis pentru zona Moldovei va expira. Iar codul galben, valabil pentru restul ţării, rămâne în vigoare până la noapte, la ora 3.

Întreaga lună vom avea parte de furtuni. Doar în acest weekend ne vom bucura de soare şi temperaturi de până la 30 de grade. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Fenomenele meteo neobişnuite i-au bulversat şi pe specialişti