Antena Meniu Search
x

Video Fermierii români pregătesc înlocuirea culturilor tradiţionale cu unele importate din Africa, din cauza secetei

Vremea capricioasă îi împinge pe fermieri la experimente. După un an secetos şi un altul cu furtuni şi ploi abundente, fermierii se văd nevoiţi să se adapteze şi încep să cultive soiuri mai puţin obişnuite în ţara noastră. În speranţa că vor trece de la pierderi la profit, culturile tradiţionale sunt înlocuite cu unele importate chiar din Africa.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 22.09.2021, 13:56

Vezi și
  • Un hectar cultivat cu sorg înseamnă costuri cu 50% mai mici decât pentru un hectar cultivat cu porumb.

După ce anul trecut nu s-a recoltat aproape nimic nici la porumb, nici la grâu, din cauza secetei, pentru anul acesta unii agricultori au căutat singuri soluţii de viitor.

De exemplu, pe o suprafaţă de un hectar, un fermier a plantat, pentru a vedea cât de bine merge sau nu, sorgul. Fermierul vrea să vadă cât de bine merge sorgul în zona Moldovei. Se pare că întreaga acţiune a avut succes.

Este vorba despre un hectar pe care s-a plantat sorg, o plantă specifică mai degrabă în Africa, dar care poate să înlocuiască cu succes atât porumbul, în alimentaţia animalelor. De asemenea, dacă este transformat în făină, din sorg se poate face pâine. Şi vorbim despre o pâine care are mai mulţi nutrienţi decât cea făcută din făina de grâu.

Specialiştii pregătesc hibrizi de porumb pentru a reduce din pierderi pe viitor

Pentru fermieri, cultura de sorg este benefică pentru că sunt costuri mult mai mici. Sunt costuri chiar şi cu 50% mai mici decât sunt costurile pentru un hectar cultivat cu porumb.

Tot din cauza vremii se fac teste la Universitatea Agronomică pentru verificarea mai multor hibrizi de porumb pentru diferite tipuri de climă, tocmai pentru a vedea ce ar putea fi înlocuit şi modificat pe viitor ca să reziste şi, astfel, agricultorii să nu mai aibă atât de multe pierderi în anii în care vremea nu ţine cu ei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Fermierii români pregătesc înlocuirea culturilor tradiţionale cu unele importate din Africa, din cauza secetei