Final de concediu la mare cu o masă de peşte, la cherhana
Concediul la mare s-a terminat pentru mulţi, iar după distracţie rămân amintirile. Inclusiv cele ... gustative, pentru că o vacanţă pe litoral nu e vacanţă fără o masă de peşte. În cherhanalele de la malul Mării Negre, turiştii au luat în serios sloganul "nicio masă fără peşte" şi şi-au luat rămas-bun de la vacanţă cu un prânz delicios.
- Comenzile de peşte au crescut la restaurantele de pe litoral.
- Românii consumă însă peşte de 3 ori sub media europeană.
Este miezul zilei, iar în bucătăria cherhanalei e agitaţie şi miros îmbietor. Rondele, file, peşti întregi şi frigărui sfârâie pe plita încinsă, supravegheată atent de bucătari.
Comenzile curg pe bandă, aşa cum s-a întâmplat toată vara. A fost un an cu belşug de peşte în năvoduri.
Mihai Costache, bucătar: Anul asta vad ca s-a mancat mai mult peste, romanul s-a invatat cu pestele.
Ciorba a fost gata prima. Ca să fie siguri că satisfac toate gusturile, au preparat mai multe feluri de borş. Cel de sturion este un adevărat răsfăţ culinar.
Potrivit statisticilor, românii mănâncă 7 kilograme de peşte pe an, de trei ori mai puţin decât media europeană. Campionii absoluţi sunt spaniolii, cu un consum anual de 60 de kilograme.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰