Final de concediu la mare cu o masă de peşte, la cherhana
Concediul la mare s-a terminat pentru mulţi, iar după distracţie rămân amintirile. Inclusiv cele ... gustative, pentru că o vacanţă pe litoral nu e vacanţă fără o masă de peşte. În cherhanalele de la malul Mării Negre, turiştii au luat în serios sloganul "nicio masă fără peşte" şi şi-au luat rămas-bun de la vacanţă cu un prânz delicios.
- Comenzile de peşte au crescut la restaurantele de pe litoral.
- Românii consumă însă peşte de 3 ori sub media europeană.
Este miezul zilei, iar în bucătăria cherhanalei e agitaţie şi miros îmbietor. Rondele, file, peşti întregi şi frigărui sfârâie pe plita încinsă, supravegheată atent de bucătari.
Comenzile curg pe bandă, aşa cum s-a întâmplat toată vara. A fost un an cu belşug de peşte în năvoduri.
Mihai Costache, bucătar: Anul asta vad ca s-a mancat mai mult peste, romanul s-a invatat cu pestele.
Ciorba a fost gata prima. Ca să fie siguri că satisfac toate gusturile, au preparat mai multe feluri de borş. Cel de sturion este un adevărat răsfăţ culinar.
Potrivit statisticilor, românii mănâncă 7 kilograme de peşte pe an, de trei ori mai puţin decât media europeană. Campionii absoluţi sunt spaniolii, cu un consum anual de 60 de kilograme.
Ți-a plăcut acest articol?
LikePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰