Meniu
Search
x

Florii 2018: Tradiţiile catolicilor în marea sărbătoare

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc duminica Floriilor. În satele din Ardeal, oamenii aduc la viaţă tradiţii săseşti străvechi.

la 25.03.2018, 09:39
Vezi și

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc duminica Floriilor. În satele din Ardeal, oamenii aduc la viaţă tradiţii săseşti străvechi. Şi în Bucureşti va fi o procesiune până la catedrala Sfântul Iosif.

Sărbătoarea saşilor Ostermarkt, care datează de pe vremea cruciadelor, este păstrată cu sfinţenie la Bistriţa. Asta deşi comunitatea săsească e tot mai mică. Aici are loc Târgul de Paşte.

Duminica Floriilor în calendarul catolic înseamnă obiceiuri în multe alte comunităţi din Transilvania.

"Bărbaţii ies în pădure şi strâng mâţişori, piţuşcă, cum se numesc, care e un semn al primăverii. Simbolizează acel palmier pe care Isus când a intrat în Ierusalim, chiar în duminica Floriilor, îl aşteptau fericiţi", spune un localnic.

Iar în săptâmana dinainte de Florii 2018 se face curăţenie generală şi se scoate zestrea în curte, pentru ca razele soarelui să o împrospăteze.

Şi în Bucureşti, catolicii îşi vor cinsti sărbătoarea. De la ora 14 vor merge într-o procesiune între bulevardul Aviatorilor şi catedrala romano catolica Sfântul Iosif.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Florii 2018: Tradiţiile catolicilor în marea sărbătoare