Antena Meniu Search
x

Video Fructele "elixir al tinereţii" care protejează inima şi cresc şi în România. Medicii recomandă să le consumăm zilnic

Este sezonul fructelor de pădure. Zmeura, murele sau afinele sunt la mare căutare în această perioadă. Pe lângă gustul deosebit, sunt nepreţuite pentru sănătate, spun medicii, care ne recomandă să le consumăm zilnic. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 21.08.2023, 21:18

Vezi și

O doamnă din Cavnic, Maramureş, ia la pas toate dealurile din jurul localităţii, în această perioadă, ca să culeagă merişoare. Pleacă acasă doar după ce are găleţile pline.

Fructele de pădure, deliciu de sezon

  • Femeie: Mă simt bine când vin pe dealurile astea. Bineînţeles că nu e uşor de cules, că trebuie să te apleci. 
  • Reporter: Cam câte ore vă ia să culegeţi?
  • Femeie: Cam 3-4 ore, până rezist pe căldură. Toate sunt sănătoase. E plin cu vitamina C. 

Alţi localnici care culeg fructe de pădure cer 15 lei pe o caserolă de 500 de grame de zmeură, afine sau mure. În pieţe, preţul este mai mare şi poate de aceea şi clienţii sunt mai puţini.  

Pe acelaşi subiect
  • Reporter: Vine lumea să cumpere afine?
  • Vânzătoare: Care vine, vine, care nu, nu vine. Eu aici stau cu ele. 
  • Reporter: Cât aţi vândut de dimineaţă?
  • Vânzătoare: Un kilogram. 

"Dai ca să nu le ai", spune o vânzătoare, întrebată dacă le dă doar ca să fie cumpărate. Chiar dacă proaspete sunt mai gustoase, sunt destui care le conservă până în sezonul rece. "E pentru sănătate. Le consumăm şi la iarnă. Şi anul ăsta am cumpărat (n.r. mai mult). De obicei punem la congelator", spune un cumpărător.

"Eu mă duc personal după fructe, de pe deal. Sus în munte şi ne aducem pentru noi ce folosim, pentru iarnă. Afine, în special. Şi zmeură, de la noi din deal, şi mure", zice un alt român.

Beneficii pentru organism

Nutriționiștii recomandă consumul de fructe de pădure mai ales dimineaţa, pentru beneficiile pe care le au asupra organismului.  "Conțin foarte multe minerale şi vitamine, în special vitamina C, sunt slabe în calorii şi conţin multe fibre. Ceea ce ne oferă o senzaţie de saţietate", explică Iulia Trif, nutriționist.

Zmeura şi fragii protejează inima și vasele de sânge, în vreme ce coacăzele, afinele sau murele au un efect anti-îmbătrânire şi ne ajută să ne menținem o memorie bună. Anual, în ţara noastră se recoltează peste 6.000 tone de fructe de pădure. 85% din această cantitate este livrată la export. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Fructele "elixir al tinereţii" care protejează inima şi cresc şi în România. Medicii recomandă să le consumăm zilnic