Antena Meniu Search
x

"Frumosul de Voineşti", mărul care se cultiva în Dâmboviţa şi care a ajuns acum doar o amintire (Video)

A fost odată "Frumosul de Voineşti"! Un soi de măr care se cultiva în Dâmboviţa şi care a ajuns acum doar o amintire.

Vezi și

A fost odată "Frumosul de Voineşti"! Un soi de măr care se cultiva în Dâmboviţa şi care a ajuns acum doar o amintire.

Acum, soiul de măr, care se producea în Dâmboviţa, e doar o amintire.

Pomicultorii aleg acum soiurile din străinătate. Au astfel plantaţii mult mai eficiente, spun ei, dar şi fructe mai rezistente la dăunători.

Pentru nostalgici a mai rămas doar amintirea mărului "Frumosul de Voineşti" şi doar câţiva copaci bătrâni de 80 de ani, în toată ţara. 

"Un soi calitativ ca aspect, culoare şi gust. Dar ca orice element cu multe calităţi, mai sunt şi defecte. Principalul defect era sensibilitatea la rapăn. Motiv pentru care în ultimul timp, pepinierele nu l-au mai înmulţit.  Cu certitudine, în ultimii 20 de ani nu a mai înmulţit nimeni "Frumosul de Voineşti", a declarat EUGEN MARIN, consilier superior, D.A.D.R. Dâmboviţa.

Cu alte soiuri mult mai rezistente pe piaţă, nici nu e de mirare că pentru pomicultori cele aduse de peste hotare au fost mult mai atractive. 

Diferenţa se simte şi la profit, spun pomicultorii. În timp ce soiurile din import se vând în magazine şi cu 5-6 lei, cele româneşti se găsesc şi la 1 leu, 2.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » "Frumosul de Voineşti", mărul care se cultiva în Dâmboviţa şi care a ajuns acum doar o amintire (Video)