Antena Meniu Search
x

Video În ce condiţii va plăti statul o parte din facturile consumatorilor la gaze şi curent

Cel puţin 400 de mii de familii ar putea primi bani de la stat pentru plata facturilor la gaze şi curent. Legea consumatorului vulnerabil vine în contextul în care preţurile acestor utilităţi au explodat în ultima perioadă. Măsura ar urma să se aplice cel târziu din luna noiembrie dar numai în cazul celor cu venituri foarte mici.

de Redactia Observator

la 20.08.2021, 22:29

Vezi și

Cu mari eforturi îşi creşte Lavinia copiii. Singurul venit sigur al familiei este alocaţia celor mici - puţîn peste 600 de lei pe lună. Din când în când se mai bazează şi pe ce câştigă femeia cu ziua.

Cauciuc Lavinia Gabriela, consumator vulnerabil: Am răbdat de foame, am răbdat să mai cumpăr la copii tot ce trebuie, să mai iau o haina ceva și am plătit facturile

Facturi care în ultima vreme au crescut de la lună la lună.

Cauciuc Lavinia Gabriela, consumator vulnerabil: Eu pe timpp de vara plăteam 60 – 70 lei. Acum mi-a venit 108 lei. Am avut și 258 luna trecută.

Pe acelaşi subiect

O situaţie care se repetă în multe locuri din ţară. De la începutul anului şi până acum energia electrică s-a scumpit cu 25%, iar gazele cu vreo 20 de procente.

Miron Ileana, localnică: Nu știu ce au de gând cu asemenea scumpiri, oamenii abia mai pot să supraviețuiască

Localnică: Cum am venit să plătesc trei facturi.

Reporter: Ce sumă?

Localnică: Opt milioane, aproape de 9 milioane. 900 cum se zice. Acum băgăm și noi 3 milioane la aparat restul de unde?

Bani de la stat pentru cei cu venituri mici

Din această iarnă cei cu venituri foarte mici ar putea primi bani de la stat, pentru plata facturilor. Guvernul vrea să devanseze termenul de intrare în vigoare a legii consumatorului vulnerabil. Ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de venituri. În cazul unei familii, acesta trebuie să fie de cel mult 810 lei/persoană. Iar în cazul unei persoane singure de 1.445 lei.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Cred că putem vorbim despre această iarnă, octombrie noiembrie, în funcție de cum decurs discuțiile în parlament

Nu este clar însă câţi oameni vor beneficia de ajutor. Ministrul Energiei spune că doar 400 de mii de gospodării ar intră sub incidenţa legii. Datele din piaţă îl contrazic. Potrivit ANRE, mai mult de jumătate dintre consumatorii casnici de energie sunt vulnerabili. Adică 4,5 milioane de oameni.

Ion Lungu, expert în energie: E relativ greu să spunem. toate categoriile pentru că sunt consumatori vulnerabili care nu își pot acoperi consumul de energie, alţii care au nevoie de ajutoare pentru încălzirea locuinței în orașe sau la țara unde se face cu lemne. Sunt categii de persoane în vârstî și cu probleme de sănătate.

Teodora Vasâlca Cimpoi, consultant în energie: Ajutorul financiar pe care guvernul îl poate da este doar o parte a soluției. Există fonduri europene numeroase pentru reabilitatea energetică a locuinței. Din păcate statul a eșuat să absoarbă aceste fonduri. Anul trecut erau la sub jumătate din ce aveam alocat și puteam cheltui

Cu sau fără banii de la stat, experţii ne sfătuiesc să ne uităm cu atenţie pe contracte şi să alegem varianta cea mai ieftină. Avantajul pieţei libere este că putem schimbă oricând furnizorul, dacă oferta nu ne mulţumeşte. În schimb, în serviciul universal, tarifele sunt mult mai mari şi se şi actualizează de 2 ori pe an în funcţie de ce se întâmplă în piaţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » În ce condiţii va plăti statul o parte din facturile consumatorilor la gaze şi curent