Antena Meniu Search
x

În timp ce focarele se înmulţesc pe zi ce trece, a apărut planta "miraculoasă" care vindecă pesta porcină

Un nou focar de pestă porcină a izbucnit la marginea oraşului Călăraşi, la nici două săptămâni de când inspectorii veterinari au închis patru ferme clandestine. 70 de porci au fost ucişi într-o exploataţie descoperită la 30 de kilometri de un alt butoi cu pulbere.

Vezi și

Un nou focar de pestă porcină a izbucnit la marginea oraşului Călăraşi, la nici două săptămâni de când inspectorii veterinari au închis patru ferme clandestine. 70 de porci au fost ucişi într-o exploataţie descoperită la 30 de kilometri de un alt butoi cu pulbere.

În comuna Dragalina, din acelaşi judeţ, 21 de mii de porci sunt sacrificaţi şi îngropaţi la foc continuu, spre revolta localnicilor care se tem că pânza freatică va fi contaminată. În plină epidemie, surpriza vine de la Iaşi, unde un pensionar susţine că are leacul împotriva virusului. 

Inspectorii veterinari au decis să ucidă zeci de animale bolnave, într-o fermă de lângă ruinele fostului Combinat Siderurgic din Călăraşi. Au izolat zona, deoarece exista riscul ca virusul să se extindă rapid, pentru că sunt şi alte exploataţii în apropiere.

În urmă cu doar două săptămâni, în acelaşi oraş, reporterii Observator au găsit o fermă ilegală pe terenul căreia câinii se hrăneau cu leşurile porcilor bolnavi. 

La 30 de kilometri distanţă, în Dragalina, din cele 21 de mii de animale bolnave, inspectorii veterinari au îngropat doar un sfert. La zece zile de la descoperirea focarului, autorităţile NU sunt sigure dacă au luat cea mai bună decizie. 

Mii de localnici se tem că groapa comună cu porci le otrăveşte apa. 

Ministerul Apelor nu a avizat îngroparea leşurilor la o distanţă de numai patru metri adâncime. Verificările sunt lăsate, însă, tot în seama Primăriei.

Autorităţile din Călăraşi susţin că acţionează ca la carte, în timp ce numărul focarelor a crescut la 50. În ţările atinse de epidemia de pestă porcină africană încă se caută antidot la virusul mortal. La noi, autorităţile din Satu Mare cumpără de sute de mii de lei, teste rapide de depistare a virusului, în încercarea de a opri epidemia.

În tim ce criza încă se extinde, un pensionar din Iaşi susţine că are leacul. O plantă miraculoasă pe care o vinde pe Internet.

"Se perforează lobul urechii şi se introduce un fragment de rădăcină. Odată ăsta introdus în ureche porcul nu mai e nici mama pestei" a spus acesta. 

Când a aflat că persoana interesată de plantă nu e un potenţial cumpărător, ci un reporter Observator, bărbatul a refuzat orice dialog. Vânzătorul a intrat în atenţia poliţiei.

În cele 13 judeţe afectate de virus, pesta porcină africană a ucis până acum peste 320 de mii de animale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » În timp ce focarele se înmulţesc pe zi ce trece, a apărut planta "miraculoasă" care vindecă pesta porcină