Antena Meniu Search
x

Video Incendiile au făcut prăpăd în sudul ţării: "Cum să nu ne speriem, eu am făcut atac de panică"

Sudul ţării se topeşte sub valuri de caniculă şi arde, la propriu, în flăcări puse cu bună ştiinţă de cei care vor să scape de vegetaţia uscată uşor şi fără costuri. De la un foc de paie se poate ajunge însă, într-o singură clipită, la o tragedie.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 04.08.2021, 21:58

Vezi și

Nicio zi fără incendii. Și nu vorbim de unul-două, ci de zeci. Pompierii abia mai fac față misiunilor. 25 au fost într-o singură zi, doar în judeţul Dolj. Nu la toate reușesc militarii să ajungă înainte ca focul să pârjolească agoniseala oamenilor. În Pielești, un foc lăsat nesupravegheat a mistuit 3 gospodării. 

"L-a aprins şi a plecat de lângă el şi între timp s-a pus vântul. Curgea un fum negru şi a început lumea să iese de prin case şi olelei ce se întâmplă, luară foc, luară foc, luară foc", spune o localnică

Localnică-reporter: ​"Oamenii ăştia sunt inconştienţi, au venit pompierii şi de la Craiova două maşini, şi de-aici din sat.

- V-aţi speriat?

Pe acelaşi subiect

- Păi cum să nu ne speriem, eu am făcut atac de panică". 

Bilanţ îngrijorător de la o oră la alta

Cristina Oprea, reporter Observator: "Dacă aici s-au ales doar cu pagube, în alte situații se ajunge la tragedii. Este cazul unei femei din Vâlcea care de două săptămâni e în stare gravă în spital după ce a încercat să stingă un foc scăpat de sub control cu mâinile goale". 

Bilanțul victimelor focului crește de la o oră la alta. În această după-amiază, un bătrân de 81 de ani care a încercat să stingă singur focul care îi făcea scrum acareturile a suferit arsuri grave pe mai mult de o treime din corp. Un elicopter SMURD l-a dus la spitalul din Craiova. 

Flăcările pârjolesc miriști, pășuni, culturi agricole. Numai în Dolj au fost mistuite de flăcări 243 de hectare de terenuri, într-o singură zi. Este echivalentul a aproape 300 de stadioane de fotbal. Alte 250 de hectare au ars în ultimele 48 de ore în Mehedinți. 

Sincron Tania Vâlceanu, ISU Dolj: "Având în vedere şi condiţiile meteo, că suntem pe un cod galben de caniculă, presiunea este foarte mare. Noi rugăm toţi cetăţenii care dau foc la vegetaţie uscată să fie foarte atenţi pentru că poa să-şi piardă viaţa". 

Statisticile salvatorilor de la ISU sunt înspăimântătoare. 20 de locuinţe ard în fiecare zi în România. Din trei despăgubiri plătite de firmele de asigurare, două acoperă pagube produse de incendii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Incendiile au făcut prăpăd în sudul ţării: "Cum să nu ne speriem, eu am făcut atac de panică"