Antena Meniu Search
x

Exclusiv Mărturiile cutremurătoare ale românilor prinşi în iadul din Grecia: "Plouă cu foc. E grav! Un fel de Apocalipsă"

Grecia este pârjolită de incendii în plin sezon turistic. Cele mai ridicate temperaturi din ultimele decenii au declanşat iadul în apropiere de Atena. Flăcările care au ajuns în suburbiile capitalei elene au distrus zeci de case şi maşini. Captivi în infern, mai mulţi români care sunt pregătiţi de evacuare au vorbit în exclusivitate cu reporterii Observator.

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 04.08.2021, 20:34

Vezi și

Mariana, româncă din Atena: "Plouă cu foc. Sting într-o parte, izbucneşte în altă parte. Suntem la mila lui Dumnezeu. Puterile omenești sunt epuizate de acum! Foarte greu, foarte greu, foarte greu!"

Nori de fum dens înconjoară Atena. 12 ore, la porţile capitalei, a domnit Iadul. Zeci de case, maşini şi hectare de vegetaţie s-au făcut scrum. Provocate de căldura istorică, flăcările s-au răspândit cu viteză. Peste o mie de oameni au fugit din case doar cu hainele de pe ei.

Mariana, româncă din Atena: "Este pentru prima dată în 30 de ani de când sunt eu aici în Grecia când intru în panică. Grav, e grav! Un fel de Apocalipsă. Să nu poţi inspira, să nu mai vezi soarele din cauza norului de fum, nu am mai trăit!"

Mărturiile românilor din ​Infernul Greciei

Pe acelaşi subiect

Mariana locuieşte la 10 kilometri distanţă de focarul din Varibobi şi până acum nu a mai trăit aşa ceva. Şi Alina se teme că ar putea fi forţată să fugă de acasă. La lăsarea serii, flăcările erau peste drum de locuinţa ei. 

Alina, româncă din Atena: "Să fie 4 km, este foarte aproape. Ies pe balcon şi văd focul. Nici nu vreau să mă gândesc. Nici nu vreau să mă gândesc!"

81 de focare au numărat pompierii în ultimele 24 de ore. Odată stins, focul a lăsat în urmă un peisaj apocaliptic şi a otrăvit aerul. 77 de persoane au fost spitalizate cu probleme respiratorii. Ca să se protejeze, oamenii au pus prosoape în geamuri şi sub uşi. 

Mariana, româncă din Atena: "Uitaţi-vă câtă cenuşă s-a adunat pe scările de la casa mea. E cumplit şi nu se poate respira absolut deloc. Cenuşă, atmosferă toxică, încărcată, un infern!" 

Nikos Hardalias, Ministrul adjunct pentru protecţie civilă: "520 de pompieri grupaţi în 17 unităţi sunt mobilizaţi. De asemenea, 150 de maşini, 9 elicoptere şi 7 avioane".

Cauza incendiului necunoscută

Cauza incendiului nu este clară, dar se pare că pârjolul a pornit de la căldură. Grecia se confruntă cu cel mai intens val de caniculă din ultimele decenii. În unele regiuni temperatura a atins şi a depăşit 45 de grade. 

40 de focare sunt încă active. În insula Evia, cel puţin 150 de case au ars din temelii. Doar eforturile pompierilor au făcut ca focul să nu ajungă la mai multe benzinării şi să evite, astfel, un dezastru. Grecia a cerut sprijin din partea Uniunii Europene iar Cipru şi Suedia au trimis deja avioane. Incendii de vegetaţie sunt şi în Turcia unde au murit 8 oameni, dar şi în Croaţia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Mărturiile cutremurătoare ale românilor prinşi în iadul din Grecia: "Plouă cu foc. E grav! Un fel de Apocalipsă"