Antena Meniu Search
x

Video Intrăm în postul Crăciunului 2022. Când e dezlegare la pește și cum ne pregătim pentru sărbătorile de iarnă

A început postul Crăciunului, iar pentru credincioşi urmează 40 de zile fără carne, lapte şi ouă. Deşi este un post lung, nu este atât de sever, şi asta pentru că în 14 zile putem mânca peşte. Restaurantele şi-au diversificat deja meniurile cu preparate de post. Abţinerea de la anumite alimente trebuie completată şi de postul sufletului. Preoţii ne îndeamnă să ne rugăm mai des şi să renunţăm la faptele şi vorbele rele.

de Redactia Observator

la 23.11.2022, 06:49

Vezi și

Cunoscut ca postul bucuriei, Postul Crăciunului care a început este mai uşor de ţinut decât Postul Paştelui. Timp de 40 de zile, până în Ajun, credincioşii vor renunţa la carne, lapte şi ouă. Bucătarii ne dau câteva idei de preparate de post, sănătoase, gustoase şi ieftine.

"Pregătim o supă cremă de dovleac plăcintar. Un dovleac plăcintar, un ardei gras, un cartof, două cepe, le punem la cuptor, ulei de măsline. Toate sunt pasate. O servim cu crutoane făcute în casă. O supă de cremă, la un cost de producţie, duce până în 7 lei. Această salată duce până în maxim 6,50 lei."

Restaurantele şi-au diversificat deja meniurile cu preparate de post şi au găsit alternative pentru carne.  

"Folosim acest rizoto, care este fără unt bineînțeles, şi fără parmezan."

Pe acelaşi subiect
Citește și:

Chef George Furdui: bucătar: "Conopida este cea mai cărnoasă legumă. Putem să folosim să facem un steak de conopidă, la care vă spun sigur că nu veţi observa o diferenţă foarte mare dacă facem un steak de vită cu unul de conopidă."

Chiar şi cozonacul poate fi de post ne explică Călin Ţânţăreanu, managerul unui local: "În loc de unt, putem să folosim tradiţionala margarină, atât la croassante, cât şi la cozonac. Un mic truc pentru culoarea cozonacului pentru că nu folosiţi unt şi folosiţi margarină, folosiţi coaja de la lămâie, se va colora, iar umplutura va fi doar de nucă - fără ciocolată, fără unt."

Ce sfaturi ne dau nutriționiștii pentru a ne pregăti pentru sărbătorile de iarnă?

Nutriţioniştii ne sfătuiesc să fim atenţi la etichetă atunci când cumpărăm produse gata preparate.

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: "Brânzeturile de post, caşcavalul de post, parizerul de post care conţin foarte multă apă, pastă de soia care poate să ajungă la maximum 15-20%, multă sare, glutamat de sodiu. Aceste E-uri dau gust bun, dar dezechilibrează total produsul pe care îl consumăm. Aceste pateuri vegetale practic conţin mai multe substanţe decât elemente nutriţionale."

Citește și:

Pentru că nu toată lumea îşi permite să mănânce în fiecare zi la restaurant, românii pleacă din pieţe cu sacoşele pline de legume şi fructe. Dar, postul le cade greu nu la stomac, ci la buzunar.

"Sigur că te uiţi la buzunare pentru că sunt foarte scumpe. Zacusca e 15 lei un borcan. Postul e benefic pentru organismul omului. Foarte mari sunt preţurile, la toate. Un kilogram de struguri 10 lei."

Ce sfaturi ne dau preoții pentru a ne pregăti pentru sărbătorile de iarnă?

Postul, însă, nu se rezumă doar la preţuri şi restricţii alimentare.

Gabriel Cazacu, preot: "Este bine să ne spovedim, să ne împărtăşim, să facem fapte bune, să ne împăcăm cu aproapele cu care am avut vreo dispută, poate am greşit cuiva şi atunci ne împăcăm şi îi cerem iertare. Să nu uităm că trebuie să ajutăm şi noi, să facem un cadou unui om sărman, unui copil sărman."

Anul acesta, din cele 40 de zile, 14 sunt cu dezlegări la peşte. Adică în fiecare zi de sărbătoare, sâmbăta şi duminica. Iar astăzi, avem dezlegare la ulei şi la vin, ca în fiecare zi de marţi şi joi până pe 22 decembrie

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Intrăm în postul Crăciunului 2022. Când e dezlegare la pește și cum ne pregătim pentru sărbătorile de iarnă