Declaraţia 600, deşi suspendată de Guvern, continuă să genereze un haos de nedescris. Ministrul de Finanţe nu ştie cum să explice asta
După o lună de haos din cauza Formularului 600, ministrul de Finanţe începe să caute soluţii pentru cei peste 200.000 de români.
După o lună de haos din cauza Formularului 600, ministrul de Finanţe începe să caute soluţii pentru cei peste 200.000 de români care trebuie să depună declaraţia. Ori vor depune mai puţine persoane controversatul document, ori va fi desfiinţat. Iar contribuţiile se vor plăti pe baza CNP-ului. Cum? Nici ministrul nu ştie. Nu are lămuriri nici pentru cei care au depus deja declaraţia. Disperaţi de măsura fiscală care-i umileşte, mai mulţi artişti îi cer şefului Finanţelor să renunţe la ea.
Haosul s-a mutat la comisia economică din Senat. Certat de şeful de partid că a comunicat prost, ministrul de Finanţe a încercat să dea explicaţii.
Ministrul Finanţelor are la dispoziţie o lună să domolească haosul. Şi a venit cu noi idei. Prima: plata prin CNP. Însă, detaliile concrete îl pun în dificultate.
Complex e şi scenariul revenirii la reţinerea la sursă. Adică dacă angajatorul a reţinut deja contribuţiile la sănătate şi pensii, contribuabilul să nu mai fie obligat să plătească încă o dată şi pentru veniturile extrasalariale.
După ce ieri, celebra actriţă Dorina Chiriac a rugat Guvernul, cu disperare, să nu o pună să aleagă între mâncarea şi asiguarea medicală a copilului, astăzi a stat, împreună cu mai mulţi colegi de scenă, faţă în faţă cu ministrul de Finanţe.
Şi celebrul actor Ion Haiduc e revoltat. CRBL ne povesteşte că gândeşte tot mai serios să plece din ţară.
Prin declaraţia 600, cei 210.000 de români, cu venituri extrasalariale de cel puţin 22.800 de lei net, îşi estimează veniturile pe anul acesta. Cei care au venituri din activităţi independente, adică medicii, contabilii, notarii, actorii, scriitorii, pieţarii sau pescarii, vor plăti contribuţii de sănătate şi de pensii.
Pentru chirii, dividende, arendă sau venituri din dobânzi, se plăteşte doar contribuţia de Sănătate. Pe baza declaraţiei, Fiscul emite decizia de impunere, cu 4 termene de plată.
Radu Soviani, analist financiar: "Este o ticăloşie economică şi o tentativă de a lua bani în avans. Cu alte cuvinte, populaţia să crediteze statul cu nişte venituri de care nu sunt siguri."
Cât îi priveşte pe cei care deja au completat formularul 600, ei bine, momentan nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu declaraţiile deja depuse. Nici măcar ministrul de Finanţe. Abia acum caută soluţii pentru a le da banii înapoi celor care au apucat să depună formularul, dar nu mai au venituri.
Iar în era digitală, nici depunerea online a declaraţiei nu funcţionează. Iar drumurile la ANAF s-au dovedit inutile pentru mii de români. Site-ul Fiscului s-a blocat ieri din cauza numeroaselor accesări.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰