Meniu
Search
x

Locuitorii unei comune din Botoşani fac şcoală pe bani europeni

Izolaţi într-o comună din Botoşani, sute de oameni primesc o nouă şansă pentru a-şi câştiga pâinea. Merg la cursuri organizate din bani europeni, iar cu diplomele de brutar sau lucrător comercial reuşesc să-şi găsească un loc de muncă.

De Redactia Observator la 21.11.2019, 21:16
Vezi și

Izolaţi într-o comună din Botoşani, sute de oameni primesc o nouă şansă pentru a-şi câştiga pâinea. Merg la cursuri organizate din bani europeni, iar cu diplomele de brutar sau lucrător comercial reuşesc să-şi găsească un loc de muncă. Până acum trăiau din ajutor social sau din ce creşteau în curte. Astăzi au CV-uri care atestă că sunt muncitori calificaţi.

Disciplinaţi, "elevii" cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani se pregătesc să intre la ore. Dacă sunt silitori, mulţi dintre sătenii care n-au avut niciodată o slujbă vor primi la finalul celor trei luni de cursuri o diplomă de brutar.

Cursurile de calificare se ţin, de un an şi jumătate, în comuna botoşăneană Hilişeu Horia. Este un program finanţat din fonduri UE în valoare de 3,8 milioane de euro. 

Ioan Butnaru, primarul localităţii Hilişeu Horia: În momentul actual putem spune că avem un număr de aproximativ 100 de persoane calificate în acele meserii de brutari, patiseri, lucrători în comerţ, o parte dintre ei angajându-se

În prima promoţie de cursanţi, din 100 de persoane 70 şi-au găsit un loc de muncă. La 49 de ani, Viorica Palade lucrează la o brutărie de lângă comună. Până acum, fără o diplomă, nu a avut prea multe oportunităţi.

Viorica Palade, cursantă: Am căutat şi în Suceavea, locuri de muncă am găsit, dar nu aveam cu ce să merg. Transportul... Lipsa transportului mă trăgea în spate

Viorica Palade, cursantă: Acum sunt extrem de mulţumită, deci n-am cuvinte, nu-mi venea să cred că o să reuşesc să mă angajez. Sunt foarte mulţumită şi îmi place ceea ce fac

În judeţul Botoşani, aproape 75 la sută dintre cei cu vârste între 16 şi 60 de ani nu au un loc de muncă. Mulţi practică agricultura de subzistenţă, alţii trăiesc din ajutor social. 

Pot spera cel mult la posturi de muncitori necalificaţi, dar şi acestea se găsesc mai mult la oraş.

O nouă promoţie se antrenează chiar acum pentru a obţine calificarea de brutar. 

Simona Scripcaru, profesor: În viitorul apropiat putem să avem noi promovaţi sau noi persoane calificate chiar şi într-o comunitate atât de izolată cum este Hilişeu

Obiectivul programului este ca peste 200 din cei 3.500 de locuitori ai comunei să obţină o slujbă după cursurile de calificare. Cursanţii primesc şi un bonus de 1.800 de lei când obţin diploma.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Locuitorii unei comune din Botoşani fac şcoală pe bani europeni