Antena Meniu Search
x

Locuitorii Deltei sunt la mila Dunarii

Uitati de lume si de autoritati, locuitorii Deltei sunt la mila Dunarii. Mananca atunci cand fluviul se indura sa le dea peste. Dorm sub cerul liber atunci cand apa le ia casele. La medic ajung, de multe ori, cand e prea tarziu. Bolile le macina trupurile si sufletele

Vezi și

Oamenii Deltei stiu cel mai bine ce inseamna lipsurile. Cand Dunarea le da peste, au ce pune pe masa, cand nu, rabda. Cand Dunarea e involburata, isi pierd locuintele, dar nu se infurie. O iau de la capat si tot la Dunare merg, pentru hrana.

Pe Vania l-am intalnit pe o ulita din Periprava. A fost o zi in care norocul nu i-a suras. Inainte ca autoritatile sa le interzica pescuitul cu plase, avea in fiecare zi peste pe masa. “Peste e singura sursa de supravietuire”, a spus omul.

La cativa kilometri, la intrare in judetul Ialomita, pestele din Dunare se vinde pe marginea strazii, fara nicio restrictie.

Oamenii Deltei au Dunarea lipita de sufletele lor. Oricat de greu le-ar fi, nu vor sa paraseasca locul unde s-au nascut. Traiesc de pe o zi, pe alta. Nu au medici, nu au bani, iar alimentele in Delta sunt mai scumpe decat in marile orase. Aprovizionarea se face pe apa. Cand acosteaza vaporul in micile porturi din sate, e sarbatoare. Zeci de oameni urca si coboara de pe nave incarcati cu produse care trebuie sa le ajunga cel putin o saptamana.

Nu au alimente, nu au medici, nu au scoli. Ca sa ajunga la doctor, oamenii trebuie sa strabata multi kilometri prin padure si pe apa. Iar in Delta Dunarii, totul se plateste scump. Drumul peste ape costa.

De la Rosetti, la Sulina 50 de lei. In Sulina, sunt trei medici si sapte asistente, care, teoretic, trebuie sa aiba grija de aproape 6.000 de oameni. Cazurile grave sunt trimise la Tulcea, asta inseamna, alti bani.

Maine, la Observator, va aratam ce inseamna sa fii turist in Delta.

In Rezervatie totul se plateste, cine nu are bani, nu trebuie sa se aventureze. Serviciile localnicilor se platesc scump, iar bonurile fiscale sunt o raritate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Locuitorii Deltei sunt la mila Dunarii