Video

Mărturia şoferului autobuzului electric care a luat foc la ieşirea din Dej: Am simțit miros de fum de pe salon. Am dat călătorii jos, am dat cu două stingătoare

De Alex Prunean.
Publicat: 19.07.2021, 20:06.
Actualizat: 19.07.2021, 20:07

A fost panică, pe o stradă din Dej, după ce un autobuz electric nou a luat foc din senin. Maşina a ars ca o torţă, iar acumulatorii au explodat. Călătorii şi şoferul s-au salvat în ultima clipă. Autorităţile încearcă să afle ce s-a întâmplat, cu atât mai mult cu cât sunt încă 19 astfel de autobuze în circulaţie acum.

Autobuzul electric circula pe ruta Șomcutul Mic - Dej şi se afla la ultima cursă spre oraş. Doar două femei şi şoferul erau în maşină când a început să se simtă miros de fum.

Şoferul a încercat să acţioneze într-un timp cât mai scurt

Șoferul autobuzului: Am simțit eu miros de fum de pe salon. M-am dus am văzut că iese fum, dar ieșea foarte puțin că-s închise ermetic. Am dat călătorii jos, am deschis acolo, am dat cu două stingătoare, mai mult de atât nu am putut face.

Citește și:

Imediat ce au coborât din maşină s-a dezlănţuit iadul. Autobuz a fost învăluit de flăcari uriaşe, iar acumulatorii au explodat rând pe rând.

''Flacara foarte mare şi să zic, 10 minute pe ceas deja era aprins tot autobuzul, era în flăcari.''

Un morman de fiare carbonizate. Atât a rămas din autobuzul care nu avea nici 25.000 km. Din acest motiv anchetatorilor le va fi destul de greu să stabilescă exact care a fost cauza incendiului. O defecțiune din fabrică sau una apărută ulterior. Maşina era în circulaţie de câteva luni. A fost cumparată de primărie pe bani europeni într-un lot de 20 de autobuze electrice. Mai mult, trecuse prin revizia făcută de producător în urmă cu doar câteva săptămâni.

Un astfel de autobuz are o autonomie a bateriei de până la 300 de kilometri, iar motorul electric se află amplasat undeva în partea din spate. Primele flăcări au fost observate în spatele șoferului, în locul în care este amplasat unul dintre tablourile electrice. Toate celelalte autobuze electrice din flota companiei de transport public vor fi verificate din nou după acest incident.

Laurentiu Campean, director companie de transport: Am desfăcut să vedem ce s-a întâmplat. Cheamă un inspector din Germania care a participat la producere să vedem să nu se întâmple şi la celelalte acelaşi eveniment.

Autobuzele sunt fabricate în Turcia şi au costat 300.000 euro fiecare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.