Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sfânta Mercurie. Ce trebuie să faci astăzi, de "nunta şoarecilor", ca să ai noroc tot anul. Obiceiuri şi superstiţii în Săptămâna Luminată

Miercurea Luminată este a treia zi din Săptămâna Luminată. Biserica ne învaţă ce nu avem voie să facem de Sfânta Mercurie ca să avem noroc tot anul.

de Redactia Observator

la 11.04.2018 , 07:45

Miercurea Luminată este a treia zi din săptămâna după Paşte, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Luminată. Sfinții Părinți ai Bisericii ne învaţă ce nu avem voie să facem astăzi, Sfânta Mercurie, ca să avem noroc şi să fim feriţi de rele.

Potrivit credinţei populare, în Săptămâna Luminată, de la Înviere până la Duminica Tomei, Raiul este deschis.

Astfel, credincioșii care pleacă dintre noi vor merge de-a dreapta Tatălui Ceresc.

Articolul continuă după reclamă

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile de la Paști, de Rusalii.

Ce nu ai voie să faci în Miercurea Luminată

Iată câteva tradiţii şi obiceiuri mai puţin cunoscute în Miercurea Luminată, care mai poartă numele de Sfânta Mercurie.

Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de "nunta şoarecilor". 

Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.

Se spune că femeile măritate care aleg să muncească în locul bărbaților, pentru că aceștia sunt leneși, se vor confrunta cu multe pagube: rozătoarele vor mânca răsadurile din ogradă, iar vulpea va fura găinile.

Obiceiuri şi superstiţii în Săptămâna Luminată

Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. "Joia Rea", cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor: 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel "sfinţită" se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântâniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpa este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui.

Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?
Observator » Ştiri sociale » Sfânta Mercurie. Ce trebuie să faci astăzi, de "nunta şoarecilor", ca să ai noroc tot anul. Obiceiuri şi superstiţii în Săptămâna Luminată