Antena Meniu Search
x

Curs valutar

5 octombrie, Sfânta Haritina, Sfinţii Daniil şi Misail de la Mânăstirea Turnu. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, sunt prăznuiţi Sfânta Haritina şi Sfinţii Daniil şi Misail de la Mânăstirea Turnu, sfinţi cu care oamenii, în general, sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 04.10.2024 , 11:57

Sfânta Haritina şi Sfinţii Daniil şi Misail de la Mânăstirea Turnu sunt prăznuiţi pe 5 octombrie Sfânta Haritina şi Sfinţii Daniil şi Misail de la Mânăstirea Turnu sunt prăznuiţi pe 5 octombrie - Profimedia (imagine ilustrativă)

Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mânăstirea Turnu au fost canonizaţi în februarie 2016. Conform crestinortodox.ro, Sfinţii Cuvioşi pustnici Daniil şi Misail s-au născut în a doua jumătate a veacului al XVI-lea în părţile Olteniei.

Misail a fost ucenicul duhovnicesc al lui Daniil, iar Daniil, înainte să treacă la cele sfinte, l-a pus pe Misail povăţuitor părinţilor care se nevoiau rânduielii de viaţă pustnicească.

Daniil şi Misail, după trecerea la cele veşnice, în prima jumătate a veacului al XVII-lea, au fost îngropaţi lângă altarul bisericuţei lor. Când, în anul 1676, mitropolitul Varlaam al Ţării Româneşti a construit la schit o nouă biserică, de piatră, a aşezat sfintele moaşte ale Cuvioşilor Daniil şi Misail la temelia altarului bisericii celei noi.

Articolul continuă după reclamă

Sfânta Haritina a vieţuit în timpul împăratului Diocleţian (284-305). Rămasă orfană de mică, ea a fost crescută de creştinul Claudiu. Domeţie, dregătorul împărătesc, auzind că Haritina este creştină, a chemat-o la judecată înaintea tribunalului.

Conform sursei amintite, pentru credinţa în Hristos, Sfânta Haritina a fost supusă la mai multe chinuri. A fost tunsă şi i s-au pus cărbuni aprinşi pe cap, dar a scăpat nevătămată. A fost aruncată legată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman. Pentru că nicio pedeapsă nu a adus moartea asupra ei, împăratul a decis ca nişte desfrânaţi să o necinstească pe fecioară. 

Sfânta Haritina s-a rugat ca Dumnezeu să-i ia sufletul înainte ca acele slugi să-i întineze trupul. Cum stătea îngenuncheată la rugăciune, sufletul ei a ieşit din trup şi s-a înălţat în Împăraţia Cerurilor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?
Observator » Ştiri sociale » 5 octombrie, Sfânta Haritina, Sfinţii Daniil şi Misail de la Mânăstirea Turnu. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox