Video Bijuteriile care creează singure desene printr-o simplă mişcare a mâinii. "Este o colecție de inele kinetice"
Bijuterii care creează singure desene printr-o simplă mişcare a mâinii celui care poartă creaţia sau inele din jucării vechi. Acestea sunt vedetele festivalului de bijuterii găzduit de Biblioteca Naţională. Peste 230 de artiști din toate colțurile lumii au adus la târg colecții inedite, iar cele mai admirate au fost piesele inspirate din forma celulelor umane.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Noi nume anunţate de Trump în administraţia sa: departament special înfiinţat pentru Musk. Cine va conduce CIA şi Pentagonul
"Acesta este un inel care îşi schimbă culoarea". Inelul fermecat din poveşti s-a transformat într-o bijuterie science fiction. Anul acesta, festivalul bijuteriilor pune inovația pe primul loc. "Este o colecție de inele kinetice, inele care se pot mișca. Kinetic e ceva ce atrage cu adevărat ochiul. Dacă ceva se mișcă, mereu ești atras de el", arată Michael Berger, designer din Germania.
Bijuteriile care scriu poveşti
Simbolul dragostei devine magie şi scrie poveşti. La propriu. Iar cea mai specială piesă poate fi propria noastră operă de artă. În interiorul inelului, atașăm o foaie de hârtie, iar prin mișcarea mâinii, penița din interior va realiza un desen grafic inedit.
Mulţi vizitatori au fost fascinaţi de accesoriile minimaliste făurite din jucării vechi. În funcţie de complexitatea modelului, designerii petrec de la câteva ore până la câteva luni în atelier pentru o singură bijuterie. "Piesele contemporane îmi dau mai mult spațiu să creez forme noi și totodată utilizezi și foarte multe materiale interesante", spune Alain Roggeman, designer din Belgia.
- Doi români, prinși cu bijuterii de lux în valoare de 650.000 de euro pe aeroportul din Munchen. Ceasul pe care îl...
- Colecţie fabuloasă de bijuterii, în licitaţie la Artmark. Unele piese au aparţinut cântăreţei Maria Tănase
- Expoziţie dedicată artistelor românce din secolul trecut, la Art Safari în Capitală. Una dintre atracţiile...
Clasicele broșe se pot transforma miraculos în podoabe originale. "Nu le numim bijuterii, ci module. De fiecare când creezi un colaj pe corp este de fapt o altă bijuterie", explică Ioana Streza, designer. "Bijuteriile mele au început de la obiecte de porțelan. Am completat albul porțelanului cu culoarea pe care pot să o schimb foarte usor de la rășină", povesteşte Romana Mateiaș, designer.
Câştigătorul târgului este un set inovator care imită celulele organismului, opera unei artiste din Coreea. "Artistul are de spus lucruri nemaipomenite. În zona bijuteriei de artă de autor nu există preocuparea asta de ce înseamnă perisabilul sezonier din fashion. Sunt designeri care muncesc cu anii și nu se pot supune acestei rigori", a declarat David Sandu, curatorul festivalului.
Prețurile bijuteriilor de autor încep de la 150 de euro și pot depăși zeci de mii de euro. În acest weekend, peste 230 de designeri din 40 de ţări vor spune poveşti originale prin creaţiile lor. Intrarea la târgul de la Biblioteca Naţională costă 40 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰