Video Românii care vor plăti o nouă taxă pentru încălzirea apartamentelor: cât vor achita în plus la o factură de 300 de lei. Decizia ANRE
Românii care locuiesc în blocuri cu sistem centralizat de încălzire dar s-au debranşat şi au centrală proprie vor plăti de două ori agentul termic. Vor achita şi căldura degajată de ţevile care trec prin apartamentele lor. Decizia, luată de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei, se va aplica din această lună.
Decizia ANRE îi va afecta pe toți proprietarii de apartamente din blocurile cu rețele termice comune, chiar și pe cei care și-au izolat locuinţele şi şi-au montat centrale termice proprii.
Românii care vor plăti agentul termic "de două ori"
Taxa va fi plătită de către toţi cei care erau racordaţi înainte la reţeaua de termoficare dar, între timp, şi-au montat centrală proprie de apartament. Practic, aceştia vor plăti pentru căldura degajată de ţevile care le trec în continuare prin imobile.
"Modul în care sunt construite, în momentul de faţă, sistemele de alimentare cu energie termică a blocurilor se bazează pe o distribuţie verticală, asta înseamnă că acele conducte trec prin toate apartamentele. Ceea ce face ca aceste conducte să debuşeze o anumită cantitate de energie în interiorul apartamentelor", spune Dumitru Chisăliţă, expert în energie.
Costurile suplimentare ar fi de câteva zeci de lei, plătiţi în fiecare lună la întreţinere. "Ordinul ANRE vine cu o formulă care ţine seama de lungimea conductei, care ţine seama de diametrul conductei, de grosimea de perete a conductei şi stabileşte care este cantitatea de energie care este descărcată într-un apartament", adaugă Dumitru Chisăliţă, expert în energie.
În prezent, asociaţiile de proprietari împart în mod egal costurile cu încălzirea spaţiilor comune. Aşa că ordinul ANRE va aduce mai multă corectitudine.
Tot mai mulţi oameni se debranşează de la reţeaua de termoficare
"Există o plajă între 10 şi 30% din factura de căldură a fiecărui apartament care se adaugă pentru căldura comună. Adică subsol, holuri, uscătorie şi alte locaţii, plus conductele care trec prin apartamentele locatarilor. Să luăm un exemplu de mijloc, 20% din factură. Dacă factura unui apartament la căldură este 300 de lei, atunci cota parte de căldură comună va fi de 60 de lei", spune Eugen Berceanu, administrator de bloc.
Măsura se va aplica atât pentru apartamente, cât şi pentru spaţiile comerciale. Numărul celor care aleg să se debranşeze de la reţelele de termoficare e în creştere. "Din 2019, până în 2022 s-au debranşat, la nivel naţional, undeva la 95.000 de apartamente. Vedem că rata de debranşare e undeva la 30.000 de apartamente pe an, în timp ce rata de rebranşare e undeva la 1.400 de noi branşamente", a declarat Alexandru Ciocan.
Bucureştiul are peste 540.000 de apartamente conectate la reţeaua de termoficare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰