Antena Meniu Search
x

Observator Special: Mii de romani cauta locuinte in afara marilor orase

In ultimii ani, romanii au dezvoltat o obsesie: vor casa lor pe pamantul lor. Bineinteles, aceasta obsesie apartine doar romanilor care s-au saturat de viata la bloc, in agitatia marilor orase

Vezi și

Ce e de facut? Solutii exista pentru oricine, trebuie doar sa stii sa le cauti. In ultima perioada, in jurul marilor orase, au aparut cartiere intregi de case. Multe dintre aceste locuinte au preturi care rivalizeaza cu apartamentele.

Romanul de acum 40 de ani voia un apartament. Se saturase sa stea la casa, departe de locul de munca, printre gaini si rasaduri de rosii. Romanul de astazi vrea la casa. S-a saturat de bloc. Si ce daca e departe de locul de munca? Prefera sa aiba bucatica lui de pamant pe care sa faca orice-i trece prin cap. Chiar sa creasca gaini sau sa cultive rosii. Florin si-a dorit doar un act de proprietate cu numele sau pe el. Cat mai repede si mai ieftin. Asa ca si-a cumparat un apartament de doua camere intr-un bloc proaspat construit. "Este un bloc bine construit, consolida, zona e foarte buna, liniste, conditiile foarte bune", spune acesta.

Florin a cautat un apartament ieftin pentru familia sa cu doi copii pentru care plateste o rata mai mica decat chiria pentru apartamentul in care statea in Bucuresti. E fericit acum ca are acoperisul sau. Poate ca intr-o zi va avea si el casa lui, pe pamantul lui. Este un vis pe care-l au tot mai multi romani.

Atrasi de preturile mici si suprafetele generoase ale locuintelor, tot mai multi bucuresteni renunta la confortul marelui oras pentru a se stabili in comunele din jurul capitalei.

In ultimii ani s-au ridicat cartiere intregi de case in jurul Capitalei. Un etaj sau o mansarda, gazon in fata curtii. Exact ca in suburbiile americane pe care le vedem in filme. Oare au succes? Va spunem doar ca nici painea calda nu se vinde atat de bine.

"Fiecare are o suprafata de 117 metri patrati si 180 de metri de teren. S-au vandut cu 75 de mii de euro finisate la cheie, sunt formate din patru camere. este o alternativa la un apartament de 3 camere situat semi-central in Bucuresti", a informat Florin Stancu, broker imobiliar.

N-ai mall-uri sau policlinici in apropiere, iar drumul pana la munca pare mai lung ca niciodata. Insa pentru proprietarii de case aceste griji sunt sterse de micile bucurii. De exemplu: sa nu te mai trezesti cu bormasina vecinului de la trei sau sa vibrezi cu tot cu pat, cand fiul vecinului de deasupra da vreun bairam. Cine vrea sa se mute la casa? In principiu, tot romanul. Indiferent ca e bucurestean, clujean sau pitestean.

"In primul rand aerul este mult mai curat, nu este atata praf nu stiu de ec as mai suporta as stau printre acele betoane si sa nu pot respira. Este pentru mine ceva de vis la tara.Nici sa imi dea cineva un apartament poleit in aur si nu m-as intoarce la bloc", povestete Cristina Marin.

Obsesia romanului de a simti pamantul sau sub picioare nu mai tine cont de categoria sociala din care acesta face parte. E loc pentru toata lumea.

"Aceasta este prima categorie, oamenii sunt obligati sa iasa in afara marilor orase pentru ca preturile sunt mai mici, a doua categorie este data de persoanele care au posibilitati financiare semnificative si atunci iau decizia sa isi ia ceva in afara orasului. A treia categorie sunt persoanele care ies din campul muncii si iau aceasta decizie sa renunte la costurile si cheltuielile dintr-un oras mare", spune Dragos Valceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari.

Daca Nordul Capitalei a ajuns un Beverly Hills al Bucurestiului, in sud, cartierele sunt in dezvoltare, iar preturile terenurilor si ale caselor sunt mai reduse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Mii de romani cauta locuinte in afara marilor orase