Antena Meniu Search
x

Moldova, devastata de furtunile cu grindina

Potopul a lovit Moldova. In judete intregi din centrul si estul tarii a fost prapad. Hectare intregi cultivate cu porumb si legume au fost acoperite de ape

Vezi și

La Matca, in Galati, viitura a distrus serele a sute de familii de fermieri, iar intr-un sat din Sibiu oamenii au fugit din calea puhoaielor pe un deal, ca sa se salveze. Oficialii nu au estimat pagubele. Pana maine, peste jumatate din tara e sub cod galben de ploi si inundatii.

Potopul s-a dezlantuit inca de ieri peste Moldova. Din cer au cazut bucati mari de gheata, iar dupa 45 de minute de furtuna, sate intregi din Vrancea si Vaslui au fost inundate de ape.

Peste noapte, potopul s-a mutat in Sibiu. In satul Blajel, apele au rupt un baraj si s-au revarsat peste casele oamenilor. Dupa miezul noptii, natura s-a dezlantuit. Apele au rupt gardurile, au doborat copaci, au smuls conductele de gaz si i-au lasat pe oameni in bezna. "A venit un val mare si a luat masina, a rupt gardurile, magazia de bucate, garajul, le-a luat pe toate si le-a facut praf", povesteste un pagubit. Fiecare a incercat sa mai salveze ce a putut.

A plouat intr-o noapte cat intr-o saptamana. "Precipitatiile abundente in bazinul paraului Balta au depasit 50 de litri pe metrul patrat", a declarat Ioan Chioralia, reprezentant Apele Romane Mures.

Pagubele facute de furtuni se vor simti, cel mai bine, in pretul fructelor si al legumelor din piete. "Pot sa spun acum ca se vor scumpi pentru ca am semnale de la colegii din Uniunea Europeana unde toti au probleme din cauza ploilor care au cazut", a explicat Mircea Croitori, legumicultor.

Hectare intregi de livezi, vii, culturi de porumb au fost facute una cu pamantul si in Buzau, unde, in doua sate, peste o mie de oameni au ramas izolati, dupa ce apele le-au inghitit drumurile.

Pana maine seara, ploile, vantul si grindina vor acoperi 15 judete din nordul si estul tarii, care au intrat sub atentionare de cod galben. E si cod galben de inundatii in noua dintre ele, unde hidrologii avertizeaza ca raurile ar putea iesi din matca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Moldova, devastata de furtunile cu grindina