Antena Meniu Search
x

Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate infantilă pentru că nu avem spitale dotate să-i salveze pe nou-născuţii prematur

Peste o mie patru sute de nou-născuţi mor, în fiecare an, în România, pentru că spitalele nu sunt dotate cu aparatele care i-ar putea ţine în viaţă.

Vezi și

Peste o mie patru sute de nou-născuţi mor, în fiecare an, în România, pentru că spitalele nu sunt dotate cu aparatele care i-ar putea ţine în viaţă. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă, cu o medie de două ori mai mare decât cea europeană, iar medicii cer urgent ajutorul autorităţilor.

Raluca este mama lui Victor, un băieţel venit pe lume prematur, care cântărea la naştere doar o mie cinci sute de grame. Din fericire, femeia ştia că va naşte înainte de termen, aşa că a căutat din timp un loc liber într-o maternitate. A găsit la Cantacuzino, unde sunt nouă locuri, mai tot timpul ocupate. Ar fi nevoie de cel puţin de două ori mai multe.  

România are doar 23 de maternităţi, dintre care 9 în Bucureşti, de nivelul trei, adică cele în care care pot fi salvaţi cei care se nasc prematur. Insuficient, spun medicii. Ar fi nevoie de 500 de locuri, dar sunt puţin peste jumătate. Iar anual mor peste 1.400 de copii.

Cătălin Cârstoveanu şeful Secţiei de Terapie-Intensivă, Spitalul Marie-Curie: "Dintre cei morţi, mor un număr nespus de mare la nivele mici, I şi II. Ceea ce este inadmisibil, trebuie mărită clar capacitatea la nivelul 3, pentru că nu trebuie să moară în locul acela. Cheltuim puţini bani, asta e ceea ce se întâmplă."

Practic, copiii care se nasc înainte de termen mor înainte să ajungă într-un spital dotat corespunzător. Asta chiar dacă transportul lor a devenit posibil, în ultimii ani, prin investiţii în ambulanţe. 

Problemă care ar putea fi rezolvată doar prin investiţii masive. Altfel, situaţia ar putea deveni şi mai gravă, avertizează specialiştii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate infantilă pentru că nu avem spitale dotate să-i salveze pe nou-născuţii prematur