Antena Meniu Search
x

Nucile noi, deja pe tarabe. De anul trecut sau proaspăt culele, toate au un preţ piperat

Deşi mai este o lună până la culesul nucilor, unii comercianţi fură deja startul şi îşi etalează pe tarabe marfa. Miezul este încă verde, oamenii spun însă că îl dau la un preţ mai bun decât anul trecut. Până în 40 de lei kilogramul.

Vezi și

Deşi mai este o lună până la culesul nucilor, unii comercianţi fură deja startul şi îşi etalează pe tarabe marfa. Miezul este încă verde, oamenii spun însă că îl dau la un preţ mai bun decât anul trecut. Până în 40 de lei kilogramul. Şi asta pentru că, ce-i drept, nici cererea nu este aceeaşi ca în perioada sărbătorilor, de pildă. Cei mai harnici au început deja să-şi facă provizii.

Într-o piaţă din Capitală, comerciaţii au venit cu nuci proaspăt culese, dar au şi din producţia de anul trecut. Toate au acelaşi preţ - 35 de lei kilogramul. 

Andone Vasile aduce nucile din propria gospodărie, dintr-o comună vrânceană. An de an vine cu producţia la vânzare. În vreme ce nucile noi sunt cumpărate mai mult pentru gustare, cele vechi merg la prăjituri.

Nucile pot fi culese atunci când frunza copacilor începe să se îngălbenească, spun producătorii. Există şi secrete pentru ca miezul să rămână proaspăt.  

Florin Amariei, producător: "Eu nu recomand, nici nuca nouă, nici nuca veche să se ţină într-un ambalaj închis. Întinsă pe un ziar, ceva, să îi dea, să aibă aer, să nu fie închisă. Mucegăieşte, ea fiind nouă se încălzeşte."

În oraşele de provincie, un kilogram de nucă se vinde, ce-i drept, puţin mai ieftin.  Am făcut un popas într-o piaţă din Târgu-Mureş. 

Preţul însă poate creşte, mai ales în apropierea sărbătorilor de iarnă, când şi cererea este mai mare. De pildă, anii trecuţi, kilogramul depăşea 100 de lei. 

Tot preţul îi face pe unii dintre cei care poftesc să facă singuri rost de ele.  Dacă nu au copaci în curţi, iau nucile direct de pe marginea drumului. Înarmaţi cu pungi sau chiar cu găleţi, oamenii se urcă în pomi şi scutură crengile.

În bucătăriile gospodinelor, nucile îşi găsesc rapid o întrebuinţare. Doamna Veronica Puiu pregăteşte o negresă cu nucă şi gem de prune.

România este una dintre primele zece ţări ale lumii la producţia de nuci. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Nucile noi, deja pe tarabe. De anul trecut sau proaspăt culele, toate au un preţ piperat