Antena Meniu Search
x

Nuclearelectrica, investiţii planificate de 1,7 miliarde lei până în 2019! Prelungirea duratei de viaţă a reactorului

Nuclearelectrica, compania care administrează centrala nucleară din Cernavodă, şi-a planificat investiţii cumulate de 1,7 miliarde lei în perioada 2017-2019, arată un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Nuclearelectrica, compania care administrează centrala nucleară din Cernavodă, şi-a planificat investiţii cumulate de 1,7 miliarde lei în perioada 2017-2019, arată un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Astfel, compania a planificat investiţii de 440,7 milioane lei în acest an şi de 554,3 milioane lei anul viitor. Pentru 2019, Nuclearelectrica estimează investiţii de 701,4 milioane lei.

"Cele mai importante proiecte de investiţii din perspectiva efortului investiţional pe acest orizont de timp sunt: instalaţia de detritiere, având o valoare estimată totală de circa 170 milioane euro, în cazul căreia trebuie luată în perioada următoare o decizie finală privind investiţia; proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 cu o valoare estimată de 1,2-1,5 miliarde euro", arată raportul Nuclearelectrica.

Alte investiţii vor fi făcute în construcţia depozitului intermediar de combustibil ars, dar şi în contribuţia iniţială la capitalul social al companiei de proiect de tip joint-venture pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4.

"Pe termen scurt şi mediu, SNN trebuie să finanţeze proiecte importante de investiţii, dincolo de investiţiile de menţinere a capacităţii de operare existente şi de suportare a serviciului datoriei la creditele contractate pentru finalizarea Unităţii 2", se menţionează în document.

La 31 decembrie 2016, Nuclearelectrica avea "alte rezerve reprezentând surse proprii de finanţare" în sumă de 128,9 milioane lei, respectiv partea din profit repartizată în anii anteriori la "alte rezerve reprezentând surse proprii de finanţare".

De asemenea, la sfârşitul anului trecut, compania avea 3,66 miliarde lei în conturile de rezultat reportat cumulat, adică din profiturile din anii anteriori nealocate pentru dividende şi păstrate în rezerve.

Nuclearelectrica mai avea, la finalul anului trecut, disponibilităţi băneşti de 263,7 milioane lei, sub formă de numerar şi echivalente de numerar.

La această sumă se adaugă depozite bancare cu maturitatea peste trei luni în sumă de 1,24 miliarde lei. Astfel, soldul disponibilităţilor băneşti, la care se adaugă investiţiile pe termen scurt sub forma depozitelor bancare la 31 decembrie 2016 este de 1,5 miliarde lei.

Compania a realizat anul trecut un profit net de 112,4 milioane lei, în condiţiile în care producţia de electricitate a scăzut uşor faţă de 2015, la 10.388 GWh.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.

Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 2,1 miliarde lei (473 milioane euro).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Nuclearelectrica, investiţii planificate de 1,7 miliarde lei până în 2019! Prelungirea duratei de viaţă a reactorului