Antena Meniu Search
x

Video O femeie care şi-a transformat casa într-un mic muzeu a strâns o colecţie impresionantă de piese din portul popular, în Gorj

Cei care ajung vara aceasta în judeţul Gorj nu trebuie să rateze un loc aparte. O casă încărcată de artă şi tradiţie vă aşteaptă în satul Pociovaliştea. O femeie și-a transformat locuința într-un mic muzeu, ce adăposteşte obiecte vechi de peste 100 de ani şi o colecţie impresionantă de piese de port popular. Tot acolo artista îşi expune şi propriile lucrări, inspirate din natură şi din arta tradiţională. 

de Redactia Observator

la 26.07.2021, 16:51

Vezi și

Daciana este artist plastic şi profesor de artă decorativă, iar locuinţa sa din Pociovaliştea, Novaci, adăposteşte o bogată colecţie etnografică, deschisă tuturor celor care vor să o viziteze.

Daciana Ungureanu, artist: Casa este nici casă, nici muzeu sau şi casă, şi muzeu. De fapt, este un mod de viață pentru noi. Noi așa trăim în această casă. Aici este primul meu costum popular, lucrat de bunica mea, mă emoţionează foarte mult când văd ce micuţă e mâneca, atunci când aveam vârsta de 3 ani. 

Încă de atunci, în inima Dacianei a fost sădită dragostea pentru tradiţie şi portul popular. Acum se poate mândri cu o colecţie specială de ii şi cămăşi. Peste 50 la număr, iar toate sunt rodul femeilor din familie care le-au creat de-a lungul timpului.

Daciana Ungureanu, artist: Trăiesc aşa într-o sărbătoare. În momentul în care vin aici şi le văd se poate schimba ziua mea. Mă simt bogată, mă simt responsabilă de a le păstra și le duce mai departe.

Creaţiile Dacianei împânzesc casa şi aduc o notă de prospeţime încăperilor. Inspiraţia şi-o găseşte în natură şi în arta tradiţională. Fiecare obiect care iese din mâna ei spune o poveste, iar atunci când nu ajung să împodobească muzeul, creaţiile ei se vând chiar şi peste hotare. Prețul unui astfel de obiect lucrat manual pornește de la 10 lei și poate ajunge și la 200 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » O femeie care şi-a transformat casa într-un mic muzeu a strâns o colecţie impresionantă de piese din portul popular, în Gorj