Antena Meniu Search
x

Video O ultimă taxă înainte de odihna veşnică. Mai multe oraşe scumpesc locurile de veci, dar oferă metoda plăţii în rate

Nici măcar pe ultimul drum nu scăpăm de scumpiri! În ultimul an, autorităţile din mai multe oraşe au decis să crească taxele pentru locurile de veci. Cel mai recent, la Ploieşti, acolo unde concesionarea unui mormânt aflat la intrarea în cimitir ar putea să se scumpească în perioada următoare cu peste 600 de lei. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 15.08.2022, 20:24

Vezi și

Valeriu şi Oana Tudose vin la mormântul rudelor aproape la fiecare sărbătoare, aşa că au des ocazia să vadă cât de bine este îngrijit cimitirul. Spun că primăria ar avea în ce să investească banii primiţi din taxele mai mari pe locurile de veci.

Valeriu şi Oana Tudose: Uitaţi-vă ce e aici, mizeria asta. Grămezile de gunoaie, bălăriile necurăţate. 

Pentru ce dau banii aici? Dacă tot îmi ceri banii, fă şi tu ceva de banii ăştia. 

Proiectul pentru scumpirea locurilor de veci din Ploieşti va ajunge în curând pe mesele consilierilor locali. 

Pe acelaşi subiect

În prezent, pentru concesionarea pe 49 de ani a unui loc de veci de 3x3 metri, aflat chiar la intrarea în cimitir, primăria percepe un avans de aproximativ 1900 de lei. Dacă însă, proiectul trece de consiliul local, atunci această sumă va creşte cu aproximativ 600 de lei. În plus, pe lângă aceste scumpiri, cresc şi tarifele pe care oamenii le plătesc an de an pentru întreţinerea cimitirului, ce-i drept, acestea doar cu aproximativ 20 de lei.

CetăţeniNorocul e că soacra, săraca, a avut grijă de tânără să aranjeze şi pentru noi. Nu mă mir. Nu mă mai mir de nimic. 

- Dacă am ajuns şi la ultimul loc... de veci, să facem astfel de scumpiri... 

Taxe pentru ultimul drum

Cine vrea să plătească mai puţin poate alege o perioadă mai scurtă sau un loc mai mic, pentru că preţurile sunt stabilite în funcţie de "clasa" în care e încadrat locul de veci. Spre exemplu, un loc clasa I, concesionat pe 15 ani, ar urma să coste 61 de lei, faţă de 46, cât e acum. Cea mai uşoară creştere, de doar 4 lei, este pentru loturile aflate la marginea cimitirului. 

Adrian Semcu, director general SGU PloieştiNu ştiu dacă comparaţia e bună. Ca la tren. Clasa I e altă calitate, e mai la începutul cimitirului, e mai vizibil. Clasa a II-a e mai spre jumătatea cimitirului iar clasa a III-a este mai în spate. 

Directorul instituţiei care administrează cimitirele din Ploieşti spune că de vină ar fi toate celelalte scumpiri lumeşti. 

Adrian Semcu, director general SGU PloieştiAceste scumpiri erau necesare pentru că suntem în 2022 şi din 2019 societatea nu a indexat preţurile cu inflaţia, nici cu manopera, nici cu preţurile celorlalte componente care fac parte din serviciile care le prestăm noi la cimitire. 

Persoanele cu venituri mici vor beneficia în continuare de gratuitate. Iar pentru localnicii care vor neapărat un loc ,,premium,, există şi varinta plăţii în rate. 

Adrian Semcu, director general SGU PloieştiŞi până acum, şi aia de 1900 preţ vechi şi asta nouă se plăteşte în rate. 

Reporter:  În câte rate se poate plăti această sumă?

Adrian Semcu, director general SGU PloieştiNiciodată n-am stabilit că-s două rate, patru rate, şase rate... Noi suntem înţelegători. În funcţie de veniturile şi posibilităţile celor care vin să concesioneze. 

Ploieşti nu este singurul oraş în care oficialii taxează mai mult odihna veşnică. Acum câteva luni, Consiliul General al Capitalei a decis să crească tarifele pentru întreţinerea locurilor de veci: până la 200 de lei pe an pentru cimitirele din categoria I. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » O ultimă taxă înainte de odihna veşnică. Mai multe oraşe scumpesc locurile de veci, dar oferă metoda plăţii în rate