Video Ciprian a refuzat să plătească 24.000 de euro meşterilor şi îşi renovează singur garsoniera din Cluj. Cât îl costă acum
Renovările sunt tot mai scumpe şi ajung să coste aproape cât jumătate din preţul locuinţei. Cei care îşi cumpără apartamente nefinisate sau vechi şi vor să le aducă la moda zilelor noastre, află că o simplă renovare poate să îi coste chiar şi zeci de mii de euro. Şi cum meşterii buni sunt tot mai greu de găsit, unii au decis să ia trusa de scule în mână şi să se ocupe singuri de finisaje.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Momentul în care Kamala Harris a pierdut alegerile. Strategia care s-a întors împotriva ei
Ciprian Neag, proprietar: Toată casa întinsă pe aici şi nu vin meşteri. De asta am optat să fac eu cu mâna mea.
Ciprian Neag a îmbrăcat salopeta de zugrav de nevoie. Vrea să amenajeze o garsonieră într-un spaţiu de 35 de metri pătraţi, de la parterul unui bloc din Floreşti, de lângă Cluj-Napoca. A încercat să angajeze o firmă, dar până la urmă s-a apucat singur de treabă.
Ciprian Neag, proprietar: Vin, văd lucrarea şi-aduc sculele, încep un perete, doi şi mă lasă descoperit o săptămână, două.
Renovarea îl costă 12.000 de euro. Dacă nu lucra singur, ar fi plătit manopera încă pe atât. Ca el sunt tot mai mulţi proprietari care vor să se mute în casă nouă.
Cele mai vândute apartamente sunt în stadiu semifinisat
Alex Prunean, reporter Observator: Cele mai vândute apartamente, mai ales în blocurile noi sunt în stadiu de semifinisat, sau la gri, așa cum le numesc constructorii. Au doar ușa de la intrare, instalația electrică trasă pe poziții, fără prize sau întrerupătoare, iar pereții sunt acoperiți doar de glet. Deși la început nu pare, până în momentul în care devine locuibil proprietarul trebuie să mai investească chiar și 30% din prețul dat pe locuință.
Ştie bine şi Raul, care acum doi ani şi-a cumpărat un apartament semifinisat, dar înca nu a reuşit să se mute.
Raul Ciobanu, proprietar: A întrebat tata câteva echipe, cumva discutasem cu ei în primăvară şi au început lucrările la apartament în septembrie că aveau și alte lucrări şi a durat mult și până să înceapă la mine. În primă fază m-au costat 10.000 de euro doar finisajele, după care s-au mai adăugat încă 16.000 pentru mobilă, electrocasnice și presupun că mai am 5.000-6.000 pentru că nu e finalizat dormitorul. Deci o să mă învârt la 30.000 de euro până la final.
Constructorii recunosc că au mărit prețurile
Constructorii recunosc - au mărit preţurile şi pentru că este cere mare, dar şi din cauza taxelor.
Sergiu Rostas, constructor: Un apartament cu 3 camere, baie și bucătărie duce la 10.000 de euro. Finisaje, partea de garduri, pavaje, tot ce ţine de renovare.
Cele mai costisitoare renovări sunt în Bucureşti şi Cluj. Atunci când alegi un constructor pentru amenajări, caută recenzii de la alţi clienţi şi semnează un contract cu clauze clare, care să te protejeze în cazul în care firma nu îşi îndeplineşte obligaţiile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰