Antena Meniu Search
x

Raport DSP Dolj, la Spitalul din Craiova: Procedurile legate de transfuziile de sânge au fost respectate, pacienţii ar fi murit din alte cauze

Cei doi pacienţi decedaţi la Spitalul ”Filantropia” din Craiova au murit în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii, arată concluziile preliminare ale necropsiilor. Potrivit raportului Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, procedurile privind transfuziile de sânge în cazul bolnavilor au fost respectate.

Cei doi pacienţi decedaţi la Spitalul ”Filantropia” din Craiova au murit în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii, arată concluziile preliminare ale necropsiilor. Potrivit raportului Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, procedurile privind transfuziile de sânge în cazul bolnavilor au fost respectate.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, în documentele medicale transmise poliţiştilor de la Secţia 1 din Craiova se arată că atât femeia în vârstă de 81 de ani cât şi bărbatul de 67 de ani au decedat în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii. De asemenea, în cazul pacientului în vârstă de 67 ani, în raportul Institutului de Medicină Legală, la cauza probabilă a decesului este consemnată şi boala de care suferea bărbatul, leucemia. 

Înainte de a da o concluzie, anchetatorii aşteaptă şi rezultatele analizelor histopatologice, care vor veni în cel mult 30 de zile.

Totodată, reprezentanţii Direcţiei de Sănatate Publică Dolj au transmis, în cursul zilei de luni, raportul verificărilor făcute la Spitalul Municipal "Filantropia".

"S-a verificat modul în care s-au respectat procedurile şi s-au respectat. S-au verificat pungile de sânge administrate pacienţilor şi ele coincid cu cele menţionate în foaia de observaţie, dar şi în documentele de la Centrul de Transfuzii Sangvine. Au existat câteva documente incomplet completate. Inspectorii noştri nu au stabilit cauze, ci doar au constatat ceea ce s-a întâmplat", a precizat, pentru News.ro, Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

În cursul zilei de marţi, mai multe cadre medicale ale Spitalului Municipal "Filantropia" vor fi audiate de către anchetatorii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova.

Poliţiştii au deschis o anchetă după ce conducerea Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova a anunţat că doi pacienţi au murit în condiţii suspecte. Bolnavii au decedat la câteva ore după ce li s-au făcut transfuzii de sânge.

Pe lângă verificările Poliţiei, la Spitalul Filantropia au mai fost deschise două anchete, una internă şi alta a DSP Dolj.

Luni, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, Ştefan Popescu, a declarat că 12 pacienţi internaţi la Spitalul Municipal ”Filantropia” din Craiova au primit transfuzii de sânge vineri, iar la şase dintre aceştia au apărut reacţii adverse, doi murind după câteva ore de la administrare.

Astfel, vineri, în jurul orei 23.00, o femeie, în vârstă de 81 ani, cu patologie cardiacă, a decedat, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.00, a murit şi cel de-al doilea pacient, în vârstă de 67 ani, preot în localitatea mehedinţeană Vânju Mare.

“Suspiciunea noastră a fost concomitenţa acestor evenimente, este un semn de întrebare şi noi trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat, dacă a fost o problemă noi trebuie să putem rezolva”, a precizat Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului ”Filantropia”.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, luni, la finalul şedinţei de Guvern, că a fost informat încă de sâmbătă dimineaţă cu privire la problemele apărute la Spitalul Municipal ”Filantropia” din Craiova, el precizând că aşteaptă raportul final întocmit de inspectorii DSP.

De asemenea, tot luni, Avocatul Poporului a anunţat că s-a sesizat din oficiu şi va afectua o anchetă în cazul morţii celor doi pacienţi de la Spitalul ”Filantropia” din Craiova, privind ”dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii”.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri sociale » Raport DSP Dolj, la Spitalul din Craiova: Procedurile legate de transfuziile de sânge au fost respectate, pacienţii ar fi murit din alte cauze