Pasagerii din autocarul răsturnat de tornadă povestesc prin ce au trecut

De Redactia Observator.
Publicat: 02.05.2019, 20:51.
Actualizat: 02.05.2019, 20:54

Tornada din Bărăgan ar putea schimba şi regulile în transportul de persoane. După ce 40 de oameni au fost la un pas de moarte, în autocarul răsturnat de vânt, şoferii firmei implicate vor fi instruiţi, pentru a şti să reacţioneze în faţa fenomenelor meteo extreme.

Tornada din Bărăgan ar putea schimba şi regulile în transportul de persoane. După ce 40 de oameni au fost la un pas de moarte, în autocarul răsturnat de vânt, şoferii firmei implicate vor fi instruiţi, pentru a şti să reacţioneze în faţa fenomenelor meteo extreme. Pasagerii loviţi cu forţă de tornadă cred cu tărie că un miracol i-a salvat. Veneau dintr-un pelerinaj, unde se închinaseră la o icoană făcătoare de minuni.

E momentul terifiant în care zidul de aer şi de praf loveşte cu o forţă uluitoare autocarul în care se aflau 40 de oameni, pe Drumul Naţional 21.

Autocarul răsturnat de tornadă a căzut pe partea stângă

Cu numai câteva clipe înainte, şoferul a încercat să depăşească tornada care se apropia cu o viteză ameţitoare.

Ionica Sin, pasageră în autocar: Înaintea dânsului mai era o maşină. Dar până să mai tragă de volan, a venit tornada, ne-a răsturnat, s-au spart geamurile, a ţipat lumea. Eu eram pe partea stângă. Cei de pe dreapta au venit peste mine

Imediat ce a fost luat de tornadă, autocarul s-a răsturnat pe partea stângă. S-au spart geamul din spate şi cel de pe primele locuri pentru pasageri.

Nu au putut ieşi, pentru că autocarul era pe pământ. Aşa că oamenii au ieşit prin parbriz şi prin trapa de aerisire.

Pasagerii din autocarul luat de tornadă veneau de la o mănăstire

Cei 40 de oameni care erau în autocar veneau de la Mănăstirea Slobozia, unde au mers să se închine la o icoană despre care se spune că face minuni.

Erau în drum spre casă, spre localităţile Ţăndărei, Ialomiţa, Feteşti şi Borcea, când au văzut tornada care s-a format pe câmp, la mică distanţă de ei.

Şoferul nu a mai putut să o evite. A fost prima oară când a simţit forţa unui astfel de vârtej.

Ionel Lazăr, şoferul autocarului: M-a dus pe câmp, m-a răsturnat. Ciclonul ăla mare, pe mine a venit. Tremur tot şi acum

Marian Valentin Tudor, coordonator de trafic firmă de transport: Vrem să facem un instructaj al şoferilor, de acum înainte, pentru că e bine de ştiut. În astfel de cazuri dacă se mai înâmplă, să ştim să le gestionăm

Pentru că tornadele sunt imprevizibile, este aproape imposibil să le depăşim, atunci când ne surprind în trafic. Există însă reguli care ne pot creşte şansele de supravieţuire.

Trei pasageri din autocarul luat de tornadă, încă în spital

În situația iminentă în care tornada e aproape și vine direct spre noi, oprim mașina. Dacă se poate sub nivelul șoselei, sub un pod sau o pasarelă cu structură din beton e perfect.

Râmânem în mașină. Ne punem centurile de siguranță, ne acoperim cu orice avem și ținem capul în jos acoperit de mâini.

Tornada care a luat pe sus autocarul de 20 de tone a făcut pagube peste tot pe unde a trecut.

Daniel Naghi, Serviciul Rutier Călăraşi: La o distanţă de cel mult 100 de metri de locul în care s-a răsturnat autocarul au existat nişte copaci şi nişte arbuşti scoşi din rădăcini

Patru oameni din autocar au ajuns la spitalul din Slobozia din cauza rănilor suferite în urma impcatului.

Doar unul a fost externat până acum. Ceilalţi trei încă au nevoie de îngrijiri medicale.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.