Antena Meniu Search
x

Video Poluarea schimbă tradițiile de Lăsata Secului.Tinerii au renunţat la anvelope şi au dat foc la textile şi vegetaţie uscată

Poluarea schimbă tradiţiile respectate cu sfinţenie de zeci, poate chiar sute de ani. Dacă de obicei de Lăsata Secului, tinerii din Mărginimea Sibiului ardeau cauciucuri în focuri imense pe dealuri ca să alunge spiritele rele, acum au reinventat obiceiul. Au renunţat la anvelope şi au dat foc la textile şi vegetaţie uscată. 

de Redactia Observator

la 27.02.2023, 07:57

Vezi și

Cei mai în vârstă își amintesc cu nostalgie de vremurile când și ei urcau pe dealuri pentru a aprinde focuri uriașe.

"Mergeam în dungi, o gașcă de băieți în partea asta, o gașca în parte cealaltă. Seara făceam focuri de ziceai că s-a aprins coasta", a spus un bătrân.

Tinerii nu mai ard cauciucuri

Cu ani în urmă tinerii ardeau cauciucuri, însă lucrurile s-au schimbat. De anul trecut primăria a decis să le interzică.

Vali Ivan, primar Sadu: Am trecut către tranziția verde în care încercăm să protejam mediul. Acest obicei nu face altceva decât să ne arate astăzi că noi suntem o comunitate unită, ardem toate spiritele rele și intrăm în postul Paştelui cu lumină, căldură și iertare.

Aşa că tinerii au aprins torţe făcute din textile şi vegetaţie uscată. Apoi s-au strâns în centrul satului, unde se împărţeau gogoşi. La lăsarea postului se fac gogoși. Ne luăm la revedere de la mâncările de dulce ca să putem să sărbătorim la Paște așa cum se cuvine. Tradiţia spune că aprinsul focurilor de mătăuze alungă spiritele rele ale iernii, ca să facă loc pentru cele bune din primăvară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Poluarea schimbă tradițiile de Lăsata Secului.Tinerii au renunţat la anvelope şi au dat foc la textile şi vegetaţie uscată