Antena Meniu Search
x

Poveste demnă de un roman la Iaşi. Un tânăr a donat un rinichi fratelui său. Cei doi nu au ştiut până la 7 ani că sunt gemeni

Premieră pentru centrul de transplant din Iaşi! Medicii de acolo au făcut primul transplant de la donator viu, fratele geamăn al pacientului.

Vezi și

Premieră pentru centrul de transplant din Iaşi! Medicii de acolo au făcut primul transplant de la donator viu, fratele geamăn al pacientului. Însă, dincolo de reuşita medicală, există o poveste demnă de un roman. Protagonişti: doi fraţi gemeni care până la vârsta de 7 ani nu au ştiut niciunul de existenţa celuilalt. 

- Cum te simţi tu? După operaţia asta, dacă ţi-a fost frică?

- Mi-a fost un pic de frică.

Frica a trecut când frate a stat lângă frate şi i-a dat bucată din trupul lui. Costel stă pe scaun, îşi revine chiar bine după ce i-a donat lui Cornel un rinichi. 

Pe acelaşi subiect

- Nu am vrut să-l vad făcând dializă, suferind, asta m-a determinat să-i dau. Sufleteşte, frăţeşte, cu toată inima. 

- V-a cerut el sau v-ati oferit dumneavoastra?

- Eu m-am oferit. El deja era internat la Parhon, aici. I-am zis să stopeze dializă, tot, să spună, să anunţe că are un frate care donează pentru el. 

Şansele de compatibilitate erau excelente pentru că sunt gemeni. Însă în primii 7 ani din viaţă, cei doi nu ştiau unul de existenţa celuilalt: "O femeie, vecină de-a noastră n-a avut copii, n-a putut să dea naştere la copii şi a rugat-o pe mama când ne-am născut noi să-i dea şi ei un băiat, să-l crească. Mama l-a dat pe Cornel."

Mama celor doi avea deja 18 copii, aşa că l-a dat pe Cornel. A crescut într-o familie de muzicanţi, iar acum este toboşar la fanfara Transilvania. 

-O să am grijă de el, ca ochii mei din cap. Ce am eu o să aibă şi el!

Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul Clinic C.I.Parhon Iaşi: "A reuşit să-şi salveze fratele. O premieră pentru Centrul nostru de transplant. Este primul transplant de la donator viu frate geaman." 

La nivel naţional, transplantul de rinichi între gemeni a fost realizat în premieră în 2011, la Centrul de Dializă şi Transplant Renal "Fundeni" din Capitală. În mai puţin de o lună, atunci, cei doi fraţi erau deja externaţi. Şi acum, medicii din Iaşi spun că pacienţii lor au şanse mari să fie de sărbători acasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Poveste demnă de un roman la Iaşi. Un tânăr a donat un rinichi fratelui său. Cei doi nu au ştiut până la 7 ani că sunt gemeni