Antena Meniu Search
x

Primul cimitir-parc din țară, finalizat la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca se laudă, mai nou. De aceast dată cu cel mai modern cimitir din România. Vorbim despre cimitirul-parc Moş Ion Roată, primul din ţară amenajat după modelul patentat de ţările vestice.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 18.08.2020, 17:35

Vezi și
  • Noul cimitir a fost amenajat pe un câmp de la marginea oraşului Cluj-Napoca.
  • A fost gândit pentru a dezvolta spaţiile verzi din zonă.

Administraţia locală a investit peste 50 de milioane de lei în proiect, dar reprezentanţii primăriei spun că facilităţile de care dispune, merită toţi banii.

Noul cimitir a fost amenajat pe un câmp de la marginea oraşului Cluj-Napoca, într-o zonă extrem de liniştită, dar uşor accesibilă. Cu o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare, cimitirul a fost gândit pentru a dezvolta spaţiile verzi din zonă, dar şi pentru a le oferi clujenilor un loc de reculegere, liniştit.

Pentru a se semana cat mai mult cu un parc, in noul cimitir au fost plantati nu mia putin de 5.500 de arbusti, 2.500 de arbori, iar pe o suprafata de peste 85.000 de mp a fost semnat gazon, care in doar cateva saptamani va inverzi

Emil Boc - primar Cluj-Napoca: Este primul cimitir-pădure-parc din România sau mai bine spus primul cimitir după model occidental realizat în ţara noastră. Adică se îmbină pe de-o parte locatia de cimitir, dar si cu una de reculegere si de petrecerea unor momente de liniste intr+un spatiu verde nepoluant si cu acelel conditi pe care le regasim in occident.

În momentul de faţă, capacitatea cimitirului este de 5.500 de locuri de veci, dar…

Pentru ca ideea este una importata din vestul Europei, acolo unde incinerarea celor trecuti in nefiinta nu este un lucru deloc neobisnuit, au fost amenajate si peste 2000 de columbare pentru depozitarea urnelor cu cenusa.

Preoţii spun că nu este nimic neobişnuit ca un cimitir să devină un loc de relaxare.

Simion Pintea - preot: Nu e un lucur negativ, din contra. Cimitirul crestin este un loc de reculegere pentru ca in cimitr mergem sa contemplamn cea mai adevarat realitate a existentei noastre, care e moartea, adica trecerea din aceasta existenta in viata eterna

Cimitirul este supravegheat video în permanenţă, iar iluminatul este asigurat de panouri solare. Întregul proiect a costat 50 milioane de lei şi va fi dat în folosinţă în doar câteva săptămâni, după obţinerea tuturor autorizaţiilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Primul cimitir-parc din țară, finalizat la Cluj-Napoca