Antena Meniu Search
x

Prognoza cutremurelor din 2020, realizată de Seismic Center

Reprezentanții Seismic Center, o pagină de Facebook urmărită de peste 114.000 de români, au anunțat că 2020 va fi un an lipsit de cutremure majore, cel puțin în prima parte.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 30.12.2019, 09:21

Prognoza cutremurelor din 2020
Seismologii amatori nu cred că se vor produce cutremure majore în prima parte a noului an - Seismic Center - Predictie si alerta cutremur via Facebook

Reprezentanții Seismic Center, o pagină de Facebook urmărită de peste 114.000 de români, au anunțat că 2020 va fi un an lipsit de cutremure majore, cel puțin în prima parte.

Potrivit prognozei realizate de seismologii amatori, în Vrancea activitatea seismică va atinge vârful în perioada 8 - 11 ianuarie și 12 - 15 ianuarie 2019.

"Inceputul noului an 2020 nu ne pregateste surprize deosebite din punct de vedere seismic.

Vor fi cutremure moderate in vestul Peninsulei Balcanice dar si usor-moderate in Ungaria, Croatia si Romania mai slabe cei drept. Regiunea Albaniei (sau largul coastelor Albaniei) iarasi va avea un seism moderat puternic de suprafata. Tot aceasta tensiune seismica mai accentuata este posibil sa genereze si un seism usor-moderat in jur de 4.7 grade, magnitudine locala, in Italia regiunea Calabria, vecinatatea Parcului National Pollino", au scris reprezentanții paginii de Facebook Seismic Center - Predictie si alerta cutremur.

Tehnologia care "prezice" cutremurele, experimentală

Persoanele care administrează pagina de Facebook Seismic Center au ținut să precizeze că tehnologia folosită este una experimentală și nu poate oferi certitudini în ceea ce privește posibilitatea producerii unui cutremur semnificativ.

"In Vrancea varfurile activitatii seismice vor fi situate intre 8-9-10-11 Ianuarie si 13-14-15 Ianuarie 2020,in cazul in care nu apare nimic pana atunci.Total 7 zile. Prognoza poate suferi modificari daca in intervalele specificate se produce un seism ce are caracteristici mai deosebite. Magnitudinea asteptata nu este una care sa fie superioara cutremurelor usor-moderate din anii precedenti.Tehnologia Seismic Center este una inca experimentala in cazul seismelor mici sub 5.7 M deci ceea ce este scris mai sus nu reprezinta nici o certitudine ca se va produce un seism si reprezinta doar o prognoza seismica care poate fi reala sau nu, depinzand de factorii ce intervin in activitatea seismica. Exista un procent ca magnitudinea sa nu depaseasca 4.5 M in Romania in intervalul 7-15 Ianuarie 2020, dar in acest caz lucrurile pot deveni mai serioase pentru a doua jumatate a anului 2020, cel putin teoretic", se arată în mesajul postat pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Pentru realizarea acestei prognoze s-a utilizat metoda amprentei factoriale a celor de la Asociatia Seismic Center ASAR. Metoda amprentei factoriale este un accelerator factorial - statistic bazat pe anumiti factori geofizici ce se regasesc atat in prezent cat si in trecut. Metoda este inca experimentala si face parte din proiectul Aurora Seismic Forecast Factorial Statistical System - ASFFSS dezvoltat impreuna cu partenerii dar si cu cei interesati. Detalii privind zile si intervale orare rezultate din prognoza doar pe grupul privat dedicat celor care ne sprijina pentru a evita controverse si agitatii", se mai arată în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Cine sunt "specialiştii" Seismic Center de pe Facebook

Autorităţile în domeniu, respectiv specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), dar şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, au anunţat că nu au cunoştinţă despre persoanele care administrează pagina de Facebook Seismic Center.

"Noi nu știm cine este acea organizație, ce specialiști în seismologie au. Nu știm nimic despre ei. Niciodată nu am intrat în conexiune. Nu ne-am întâlnit într-o conferință. Nu m-au contactat până acum. Dar dacă au metode software sau alte metode care pot să prezică cutremurele cu 6 ore înainte precum spun, putem să colaborăm", a declarat Constantin Ionescu, directorul general al INFP, în luna septembrie a acestui an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Prognoza cutremurelor din 2020, realizată de Seismic Center