Antena Meniu Search
x

Video Programul Casa Verde 2024 a fost deblocat. Ce trebuie să facă românii care nu și-au ales încă un instalator

După patru luni de aşteptare, programul Casa Verde se deblochează. Doar că este restanţa de anul trecut. Rapiditatea cu care vor fi montate panourile fotovoltaice depinde de graba cu care va plăti statul instalatorii.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 23.01.2024, 21:03

Vezi și

Marian Lăcustă aşteaptă de toamna trecută să monteze panourile fotovoltaice pe locuinţă. Nu a reuşit până acum pentru că programul Casa Verde a fost blocat, aşa că a plătit facturi mari la electricitate.

Unii români plătesc dublu la electricitate, așteptând să le fie montate panourile

Marian Lăcustă, beneficiar Casa Verde: Momentan consumul este de 700 de kW, iar costul e de 1.000 de lei.

Mădălina Chițac, reporter Observator: Dacă aţi fi avut deja panourile montate, ce economie făceaţi la factura de energie?

Pe acelaşi subiect

Marian Lăcustă, beneficiar Casa Verde: Aproximativ 50-60%.

În aceeaşi situaţie este şi Ştefan Luca - plăteşte cam 800 de lei pentru electricitate. Cu panourile montate, costurile ar fi fost mult reduse.

Ştefan Luca, beneficiar Casa Verde: Cu 10 kW instalaţi, undeva la 100 - 150 de lei de lei mai vine factura. Să sperăm că într-o lună, două vor ajunge să insteleze panourile la noi.

Ce trebuie să facă beneficiarii care nu și-au ales încă un instalator

Asta speră aproape 90.000 de români care s-au înscris în programul finanţat de stat. De astăzi, 25.000 de oameni care nu au apucat să îşi aleagă firme de montat panouri pot să le selecteze în aplicaţia Casa Verde.

Mădălina Chițac, reporter Observator: Odată deblocată aplicaţia, beneficiarii au la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi putea alege instalatorii, iar instalatorii trebuie să valideze fiecare dosar în parte. Mai apoi, Administraţia Fondului de Mediu trebuie să publice lista finală cu beneficiarii şi abia apoi se pot monta şi primele panouri.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Sper ca acest proces să nu dureze mult şi să avem cât mai repede panourile montate pe case. Că o să dureze câteva zile sau câteva săptămâni, important este ca din cauza Ministerului Mediului să nu stea nimeni pe loc.

Albert Soare, instalator panouri fotovoltaice: Din acel moment putem face contracte şi putem efectiv să facem lucrările de montaj. Suntem pregătiţi de luni bune în care avem marfa care aşteaptă în depozite. Avem peste 1.600 de clienţi pe care îi considerăm eligibili.

Fiecare beneficiar din programul Casa Verde primeşte 20.000 de lei de la stat şi contribuie cu 2.000 de lei la instalarea panourilor solare. Această sumă este suficientă pentru un sistem de 3kW. Cine vrea putere mai mare, plăteşte în plus.

Banii din programul Casa Verde vin însă destul de greu

Albert Soare, instalator panouri fotovoltaice: Sunt încă plăţi de făcut din sesiunea 2022, pe care instalatorii nu le-au încasat.

Ministerul Mediului are, însă, planuri şi pentru Casa Verde, varianta 2024.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Am bugetat două miliarde de lei pentru Casa Verde Fotovoltaice. Dacă am păstra aceeaşi valoare a finanţării din anul 2023, putem să considerăm că încă o sută de mii de familii vor putea să instaleze panouri fotovoltaice pe case.

Sesiunea de anul acesta ar putea începe la primăvară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Programul Casa Verde 2024 a fost deblocat. Ce trebuie să facă românii care nu și-au ales încă un instalator