Fondurile UE pentru Ucraina, departe de a fi deblocate de Ungaria. Orban: Să se facă în afara bugetului UE
Ungaria este departe de a ajunge la un acord cu UE în privinţa ajutorului pentru Ucraina, deși șefa Comisiei Europene s-a declarat încrezătoare pentru o soluție între toți cei 27 de membri. Viktor Orban propune acordarea ajutorului financiar pentru Ucraina numai pe bază anuală şi în afara bugetului UE.
Ungaria este departe de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană în privinţa ajutorului pentru Ucraina, a declarat joi şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, în contextul în care UE încearcă să obţină un acord asupra unui nou pachet de asistenţă financiară pentru Kiev, relatează Reuters şi MTI, citate de Agerpres.
Gergely Gulyas a făcut aceste remarci după ce miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, că este "încrezătoare" că toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor găsi o soluţie pentru a furniza fonduri Ucrainei, o chestiune blocată în prezent de rezistenţa Ungariei.
Ungaria este în discuţii cu Comisia, dar nu este sigur că se va ajunge la un acord, iar dacă nu se va reuşi, celelalte 26 de state membre ale UE ar putea găsi o soluţie fără Ungaria, a precizat joi şeful de cabinet al lui Orban.
Varianta acordurilor bilaterale cu Ucraina, mai costisitoare
- Ursula Von der Leyen, încrezătoare că Viktor Orban se răzgândeşte şi dă undă verde banilor pentru Ucraina
- Opţiunea nucleară. Rămâne Ungaria fără drept de vot în UE? Cât de mare e pericolul pentru Viktor Orban
- Viktor Orban ar putea deveni șeful Consiliului European. Scenariul de care se teme toată UE
Furnizarea ajutorului prin intermediul a 26 de acorduri bilaterale reprezintă o opţiune care a fost adusă în discuţie, dar este mai complicată şi mai costisitoare decât din bugetul central şi ar putea afecta unitatea UE, menţionează Reuters.
Gergely Gulyas a mai explicat că preşedinta Comisiei Europene a condiţionat deblocarea de noi fonduri ale UE pentru Ungaria de modificări în problemele privind comunitatea LGBTI şi migraţia, încercând astfel să pună presiune pe Budapesta.
El a precizat că alegătorii unguri şi-au exprimat clar opinia în legătură cu aceste două probleme şi a dat asigurări că guvernul său este dispus să ajungă la un acord în chestiuni "care nu sunt dăunătoare", dar în privinţa celor în care cetăţenii unguri şi-au făcut cunoscută poziţia acest lucru ar fi "antidemocratic şi inacceptabil", a consemnat MTI.
Viktor Orban vrea ca acest ajutor să fie acordat în afara bugetului UE
Premierul ungar Viktor Orban, care blochează un ajutor financiar european de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina, a cerut joi explicit ca acest ajutor să fie acordat în afara bugetului UE şi să fie revizuit anual, relatează France Presse.
"Dacă dorim să susţinem Ucraina, atunci să o facem în afara bugetului UE şi pe o bază anuală! Este singura poziţie democratică sustenabilă cu cinci luni înaintea alegerilor" europarlamentare, a menţionat Orban într-o postare pe reţeaua socială X. El şi-a clarificat astfel poziţia, după ce marţi se declarase dispus să susţină Kievul, dar "fără ca aceasta să dăuneze bugetului comun" al UE.
Premierul ungar a renunţat în decembrie în Consiliul European la veto-ul său faţă de lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, în schimb a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani, decizie luată în contextul tensiunilor Budapestei cu Kievul asupra drepturilor minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia şi blocării de către Comisia Europeană a fondurilor europene ce revin Ungariei, al cărei guvern este acuzat de Bruxelles că încalcă statul de drept.
CE a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria
Comisia Europeană a deblocat înaintea summitului din decembrie 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU, dar alte fonduri europene (de coeziune şi pentru planul de redresare post-pandemie) de peste 21 de miliarde de euro rămân în continuare îngheţate.
În acest timp, Viktor Orban cere deblocarea tuturor fondurilor europene, despre care afirmă că i-au fost retrase ţării sale abuziv din motive politice de către Comisia Europeană care dezaprobă opoziţia guvernului ungar faţă de migraţia ilegală sau faţă de mişcarea LGBT.
În timp ce continuă discuţiile cu Budapesta pentru deblocarea veto-ului faţă de ajutorul pentru Ucraina înaintea unui nou summit european programat pentru 1 februarie, Comisia Europeană caută soluţii alternative, cum ar fi contractarea unui împrumut de 20 de miliarde de euro şi oferirea acestei sume Ucrainei. Ungaria se opune şi acestei scheme de împrumut, care seamănă cu cea de finanţare a planului european de relansare post-pandemie, avertizând că în final tot statele UE vor trebui să achite acest credit mai târziu prin propriile lor contribuţii la bugetul comunitar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰