Antena Meniu Search
x

Proprietarii unor magazine din centrele comerciale, protest pentru chiria cerută în ultimele luni

În vreme ce Guvernul joacă alba-neagra cu restricţiile şi relaxările după data de 15 iunie, împătimiţii jocurilor de noroc au tras lozul câştigător: de luni, se deschid cazinourile, sălile de jocuri şi Loteria. Marele pot pare că l-au câştigat şi mallurile care îşi deschid şi ele porţile. Dar magazinele din centrele comerciale rămân închise. 

de Redactia Observator

la 12.06.2020, 23:33

Vezi și
  • Angajații magazinelor implicate în acțiune ar urma să se afișeze cu banderole pe braț.
  • Proprietarii restaurantelor, nemulțumiți că nu pot redeschide unitățile.

Unii proprietari nu vor să redeschidă, în semn de protest că li s-a cerut să plătească chirie în ultimele trei luni, în condițiile în care marile centre comerciale au fost închise.

Mulți manageri de mall-uri au început inclusiv procedurile de executare silită a chiriașilor, pentru că nu au plătit sumele cerute. De miercuri, magazinele se redeschid, dar vor afișa la intrări că protestează, iar angajații vor purta banderole.

În schimb, restaurantele rămân închise. Dar se redeschid sălile de jocuri de noroc, cazinourile şi agenţiile loto. 

Deschiderea sălilor de jocuri vine la pachet cu o serie de reguli pe care trebuie să le respecte atât jucătorii, cât şi angajaţii. Distanţa dintre aparate va fi de cel puţin un metru şi jumătate. 

Izolarea este cuvântul de ordine şi în a treia etapă a relaxării măsurilor sanitare. 

Călin Florea, patron sală de jocuri Timişoara: Noi o facem în două feluri: ori cu niște panouri de plexi ori obligativitatea ca în stânga și în dreapta jucătorului la aparate să nu mai joace nimeni.

Înainte de pandemie, în această sală îşi încercau norocul cam 100 de jucători pe zi care cheltuiau cel puţin 100 de lei fiecare. În noile condiţii, vor scădea şi încasările, cu cel puţin jumătate. Vorbim despre o industrie care contribuie din plin la veniturile statului, cu aproximativ un miliard de euro pe an. 

Cu ochii la beneficiarii relaxării de pe 15 iunie, patronii restaurantelor consideră că sunt nedreptăţiţi. Mai ales că au în faţă cifra pierderilor: 1,5 miliarde de euro. 

Dragoş Panait, consultant HORECA: Or, unde e mai sigur? Într-o locație care e igienizată cu un număr mai mic de locuri sau într-un supermarket unde se face un triaj așa cum am văzut în ultima perioada? Chiar și sălile de jocuri, nu am văzut o logică în toată activitatea. 

Alexandru Dumitru, patron restaurant: Este într-adevăr neplăcut să nu poți deschide să funcționezi la capacitate maximă.

Reprezentanţii bisericii nu-şi pierd nădejdea. Speră că reluarea slujbelor în interiorul locaşurilor de cult se va face chiar de luni. 

Şerban Tarciziu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti: Avem speranța pentru că este justificată. Oamenii chiar au absolută nevoie, ne cer acest lucru. Credem că nu se mai justifică acea limitare a numărului de persoane care ar fi să participe la celebrări. 

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Biserica Ortodoxă Română: A menține in corpore credincioșii unei țări în genunchi, pe caldarâmul unor străzi sau aici unde filmăm, oameni care stau în genunchi pe pietre, poate să plouă și se întâmplă foarte des. Încă așteptăm un răspuns rațional din partea autorităților.

Guvernul spune că va deschide şi bisericile în viitorul apropiat, fără a preciza data. Cert este că restricţii vor rămâne. 

În biserică vor avea acces un număr limitat de credincioși, atât cât va permite spațiul, pentru că trebuie să existe o distanță de doi metri între aceștia. Credincioșii vor purta obligatoriu mască și se vor dezinfecta pe mâini la intrarea în biserică. 

Cine nu mai are loc în lăcașul de cult va trebui să asculte slujba de afară, de pe locurile deja marcate în exterior.

În prezent, botezurile, căsătoriile şi înmormântările se pot desfășura în interiorul lăcașurilor de cult, însă cu maximum 16 participanți. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Proprietarii unor magazine din centrele comerciale, protest pentru chiria cerută în ultimele luni